ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τα περίεργα των προεδρικών εκλογών


Ο αιωνόβιος ψηφοφόρος, η ψήφος στους… νεκρούς, το αθλητικό πνεύμα και πολλά άλλα χαρακτήρισαν την εκλογική μάχη για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας

Μπορεί η υπεροχή του «σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ήταν αναμενόμενη στις χθεσινές προεδρικές εκλογές, όμως, τα περίεργα που σημειώθηκαν έδωσαν ένα διαφορετικό χρώμα στην εκλογική μάχη.

Από τη μία τα μολύβια που έφεραν χαραγμένο το όνομα του σημερινού πρωθυπουργού της Τουρκίας και διανέμονταν στους πολίτες, στον αιωνόβιο ψηφοφόρο, πολλά ήταν τα παράξενα των χθεσινών εκλογών, όπως τα μεταφέρει η τουρκική Hurriyet.

Την πρωτιά καταλαμβάνει δικαιωματικά στα περίεργα ο 101 ετών Μεχμέτ Εσέν, από την επαρχία Σιιρτ, ο οποίος παρά την ηλικία του φρόντισε να δώσει το «παρών» στο εκλογικό κέντρο της περιοχής του και να ψηφίσει τον υποψήφιο της προτίμησής του.

Μάλιστα, για όσους μπορεί να αμφιβάλουν για την ηλικία του, η ταυτότητα που έδωσε στην αρμόδια επιτροπή ανέφερε ως ημερομηνία γέννησης την 6η Ιουνίου του 1913.

Την ίδια στιγμή, το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει πως ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ, ο οποίος είχε εμπλακεί στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με τις μίζες των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, παραλίγο να πέσει από το μπαλκόνι από όπου ο πατέρας του απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του μετά τα αποτελέσματα.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Μπιλάλ φαίνεται να χάνει την ισορροπία του και να σκοντάφτει, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στη φρουρά του πρωθυπουργού και πλέον προέδρου της χώρας.

Παράλληλα, στα περίεργα συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι ψήφισαν ακόμα και… νεκρούς. Όπως αναφέρει το κείμενο, αρκετοί ήταν οι ψηφοφόροι που θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα και στους τρεις  υποψηφίους των εκλογών, με αποτέλεσμα στο ψηφοδέλτιο να εντάξουν και φωτογραφίες είτε γνωστών τραγουδιστών της χώρας είτε πρώην πρωθυπουργών. Ανάμεσά τους ο θρύλος της μουσικής που είχε ξεχωρίσει για τη φωνή και τη θηλυπρέπειά του, Ζεκί Μουρέν και ο πρώην πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν. Στα 700.000 άκυρα ψηφοδέλτια που εντοπίστηκαν, υπήρχαν και συνθήματα υπέρ των διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί, καθώς και φωτογραφίες του ποδοσφαιριστή της Μπεσίκτας, Ντεμπά Μπα.

Περίεργο, όμως, αποτελεί και το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων στην γενέτειρά του, όπου άγγιξε το 92%, αλλά στην επαρχία Σιντσίκ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, όπου κατάφερε να αποσπάσει το 96% των ψήφων.

Εντούτοις, παράξενη κρίθηκε από πολλούς και η παρουσία του προέδρου του Κιργιστάν, Αλμάζμπεκ Αταμπάγιεφ, ο οποίος εμφανίστηκε στο πλευρό του Ερντογάν στο μπαλκόνι από όπου πραγματοποίησε την επινίκια ομιλία του.

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν που διατηρεί στενή φιλία με τον Ερντογάν έκανε λόγο για μία διαφορετική Τουρκία που απέχει από το παρελθόν, όταν η χώρα έμοιαζε αδύναμη. «Σήμερα η Τουρκία είναι ισχυρή και βοηθά τους άλλους», δήλωσε ο Αταμπάγιεφ, αναφερόμενος στην οικονομική ενίσχυση που παρείχε η τουρκική κυβέρνηση στη χώρα του προ ετών.

«Αδέλφια, ο Θεός να προστατεύει την Τουρκία και να δώσει σταθερότητα και ενότητα. Ολοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του λαού. Ο κόσμος επέλεξε τον πρόεδρο και αυτός είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», είπε ο πρόεδρος και απέσπασε θερμά χειροκροτήματα από τους ψηφοφόρους.

 

 


Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact