ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει «παζάρι» με τους τζιχαντιστές


Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διαψεύδει δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, που αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους τζιχαντιστές για την παράδοση των 49 Τούρκων ομήρων, με αντάλλαγμα τον τάφο Τούρκου αξιωματούχου στο Χαλέπι

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται κατηγορηματικά το δημοσίευμα της καθημερινής τουρκικής εφημερίδας «Taraf», η οποία αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές βρίσκονται σε μυστικές συζητήσεις με το ISIL (κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε), προκειμένου να απελευθερωθούν οι 49 Τούρκοι πολίτες που κρατούνται όμηροι από τις 11 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τουρκική κυβέρνηση συζητά την ανταλλαγή των ομήρων με τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, Οσμάν του Α’, ο οποίος βρίσκεται στο Χαλέπι της Συρίας, μια πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και τα περισσότερα χωριά του τα έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές μαχητές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σε έγγραφη δήλωση που κυκλοφόρησε στον Τύπο σήμερα αναφέρει ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας είναι αβάσιμο και το χαρακτήρισε ως «παράδειγμα τεράστιας ανευθυνότητας».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι τουρκικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, που φυλάσσουν τον τάφο στην περιοχή, προκειμένου το ISIL να απελευθερώσει τους 49 ομήρους, οι οποίοι απήχθησαν από τους τζιχαντιστές στις 11 Ιουνίου από το τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη. Οι απαχθέντες, σύμφωνα με Τούρκους διπλωμάτες, έχουν μεταφερθεί σε άλλη περιοχή της πόλης από τις αρχές Ιουλίου.

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ βρίσκεται στο κυβερνείο στο Χαλέπι, σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και παραμένει υπό τουρκική κυριαρχία με συνθήκη που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας το 1921, όταν η Συρία βρισκόταν υπό γαλλική κατοχή. Η συμφωνία ανανεώθηκε όταν η Συρία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1936.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact