Την ώρα που η Ελλάδα περιμένει υποχωρήσεις της Τουρκίας για να μπει σε διάλογο και μάλιστα τις ημέρες της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 έχει συμφωνήσει ότι θα συνομιλήσει, σε πολυμερή που οργανώνει ο Μπορέλ, με χώρες της Μεσογείου όπως τις φιλοτουρκικές Ισπανία και Ιταλία για το αν θα μπορούμε να έχουμε ΑΟΖ, η Τουρκία φέρνει στο Αιγαίο το αεροπλανοφόρο της.
Εντυπωσιακό μήνυμα θαλάσσιας ισχύος θα επιχειρήσει να στείλει τους επόμενους μήνες η Άγκυρα βγάζοντας στο Αιγαίο για δοκιμές το LHD (Landing Helicopter Doc k) «ANADOLU». Το αρχικό σχέδιο ήταν να κατασκευαστεί ένα πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων με δυνατότητα να μεταφέρει ελικόπτερα, τόσο μεταγωγικά για τη μεταφορά πεζοναυτών όσο και επιθετικά «Τ-129» τουρκικής κατασκευής. Ουσιαστικά θα ήταν ένα ελικοπτεροφόρο στα πρότυπα του ισπανικού «JUAN CARLOS 1» πάνω στο οποίο ήταν βασισμένο.
Με τις δοκιμές του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των οπλικών συστημάτων του ολοκληρώνεται η ναυπήγηση του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου TCG Anadolu (L-400) εκτοπίσματος 24,660 τόνων το οποίο αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία στον τουρκικό Στόλο τον ερχόμενο Μάιο όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές.
Οι τουρκικοί ναύσταθμοι της Αττάλειας, του Ακσάζ και της Κωνσταντινούπολης θα έχουν πλήρη υποδομή για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του πλοίου.
Άρα θα επιχειρεί και στο Αιγαίο και στην Α.Μεσόγειο.
Factory acceptance tests of PIRI Infrared Search and Tracking System (KATS) developed by @aselsan for TCG Anadolu(LHD) have been completed. PIRI is a high performance Infrared Search and Track system designed for maritime platforms.
Read More: https://t.co/00Ke6OCMgL pic.twitter.com/E3Cnnpv2II
— DefenceHub (@defencehublive) January 3, 2021
Πρόσφατα μάλιστα αναφέρεται το σύστημα υπέρυθρης παρατήρησης PIRI το οποίο ανέπτυξε η τουρκική βιομηχανία Aselsan είναι ήδη έτοιμο και πρόκειται να αποτελέσει μέρος του εξοπλισμού του τουρκικού αεροπλανοφόρου που κατατάσσεται επίσημα στην κατηγορία των LPD, δηλαδή των ελικοπτεροφόρων-σκαφών συντονισμού αποβάσεων, αλλά στην ουσία είναι μικρά αεροπλανοφόρα.
Το τουρκικό αεροπλανοφόρο βασίστηκε στο ισπανικό αντίστοιχό του πλοίο ισπανικού Juan Carlos I (L-61) από το οποίου επιχειρούν μαχητικά ΑV-8B Harrier, αλλά σε πρώτη φάση και λόγω του μπλοκαρίσματος της παράδοσης των 12 F-35B, θα επιχειρούν:
– 4 επιθετικά ελικόπτερα T-129 ATAK
– 8 μεταφορικά ελικόπτερα AS 532 ή CH-47F
– 2 μεταφορικά ελικόπτερα S-70B Seahawk
– 8-12 μη επανδρωμένα μαχητικά κρούσης Anka ή Bayraktar τα οποία θα μεταφέρουν πυραύλους cruise SOM.
Στον εξοπλισμό αυτοάμυνας περιλαμβάνονται:
– 5 πύργοι της Aselsan με το σύστημα εγγύς αυτοπροστασίας των 25mm STOP
– 2 αντιπυραυλικά συστήματα Phalanx CIWS
– 1 πυραυλικό αντιπυραυλικό σύστημα RAM
Το δεύτερο πλοίο της κλάσης, το TCG Thrace (Θράκη) θα παραδοθεί το 2025 και υποτίθεται ότι θα μεταφέρει τη ναυτική έκδοση του τουρκικού μαχητικού TF-X, όπως άλλωστε και το TCG Anadolu.
Tο TCG Anadolu θα είναι επικεφαλής πλοίο Ομάδας Μάχης που θα συμπληρώνεται από δύο φρεγάτες, δύο κορβέτες, δύο πυραυλακάτους και ένα υποβρύχιο.