ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος διπλωμάτης: “Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα έχει δίκιο για τα νησιά”

“Η Ελλάδα έχει δίκιο”, τονίζει σε συνέντευξή του ο Γιαλίμ Εράλπ πρέσβης επί τιμή της Τουρκίας, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου. Σύμφωνα με το capital.gr, ο Εράλπ σε συνέντευξή του τόνισε ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα.

Υποστήριξε δε ότι η αντίρρηση σε αυτό θα καθιστούσε την Τουρκία “επιθετικό κράτος”. “Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Λωζάνη έδωσε στην Ελλάδα τα νησιά εκτός της ζώνης των τριών μιλίων. Το να πετάς κενές περιεχομένου φράσεις, όπως ‘έχουν καταλάβει τα νησιά μας’ δεν αρκεί. Γιατί αν πείτε αυτό, κάποιοι άλλοι θα πουν πηγαίνετε και πάρτε τα κατηλειμμένα νησιά’”, λέει ο Εράλπ.

Σημειώνεται ότι ο Εράλπ διετέλεσε σύμβουλος του Μεσούτ Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλέρ. Υπηρέτησε στην τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ, στις πρεσβείες της Ουάσιγκτον και του Νέου Δελχί. Μεταξύ 1969-71 ήταν πρόξενος στην Κομοτηνή. Διετέλεσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών (1983-1987). Είναι πρόεδρος του συλλόγου Δάφνη που προωθεί την ελληνοτουρκική φιλία.

Βέβαια, το TRT του επιτίθεται, προς όφελος φυσικά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε όλη την παρουσίαση των δηλώσεων του Εράλπ, το φιλοκυβερνητικό μέσο τονίζει ότι έλαβε τα αξιώματά του επί κυβερνήσεων του κεμαλικού CHP ενώ χαρακτηριστική είναι η φράση: “με τη στάση του και τις απόψεις που εξέφρασε, ο Γιαλίμ Εράλπ αποκάλυψε ξεκάθαρα τι νοοτροπία κυριάρχησε για λίγο στην τουρκική εξωτερική πολιτική”.

Αναφερόμενος στο θέμα της αίτησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Eralp δήλωσε ότι οι δύο αυτές χώρες “πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία” σχετικά με την υποστήριξή τους προς το PKK/YPG. Ο Eralp, ο οποίος δεν φάνηκε να πιστεύει ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση, επεσήμανε ότι οι δύο αυτές χώρες “αναγνωρίζονται ως φιλειρηνικές χώρες” στον κόσμο.

“Αιρετικές απόψεις” για την Τουρκία

Παράλληλα, εκφράζοντας την αντίθεσή του και σε μια νέα επιχείρηση στη Συρία, ο Εράλπ ανέφερε πως η τουρκική πολιτική “δημιουργεί μάρτυρες. Οι νεκροί αυτοί είναι δικοί μας άνθρωποι”. Οι “αιρετικές” για το τουρκικό κατεστημένο δηλώσεις του Εράλπ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την φρασεολογία που επικρατεί γενικότερα στον τουρκικό τύπο, όπου κυριαρχούν οι απόψεις περί “κατειλημμένων νησιών από την Ελλάδα”. Χθες, στο Haber Turk, μίλησε ο Ναΐμ Μπαμπούρογλου, καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος δήλωσε ότι “η Τουρκία διαδέχτηκε το Οθωμανικό κράτος και τα νησιά ήταν οθωμανικά”.

“Eμείς στη Λωζάνη τι είπαμε; Πως τα νησιά αυτά θα είναι της Ελλάδας αλλά υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Αφού παραβιάζουν το καθεστώς τους, ποιος είχε αυτά τα νησιά; To Οθωμανικό κράτος. Ποιος είναι ο κληρονόμος του Οθωμανικού κράτους. Η Τουρκία. Αυτά λένε τα έγγραφα, οι συνθήκες της Λωζάνης. Αφού λοιπόν δόθηκαν υπό τον όρο αυτό και αφού παραβιάστηκε το καθεστώς τους, άρα ανοίγει η συζήτηση για την κυριαρχία τους και επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη τους.”

Με την συνεχιζόμενη προκλητικότητα και την επιθετική ρητορική να έχουν χτυπήσει “κόκκινο” εκ μέρους της Άγκυρας, η Τουρκία πραγματοποιεί την άσκηση “EFES 2022” στον κόλπο της Σμύρνης. Η πολυεθνική άσκηση περιλαμβάνει εκπαίδευση σε συνθήκες απόβασης σε νησιά με πραγματικά πυρά και πτήσεις drone, και όλα αυτά υπό το βλέμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εταίρου του στην κυβέρνηση Μεβλούτ Μπαχτσελί.

Ερντογάν και Μπαχτσελί θα μεταβούν στη Σμύρνη και αναμένεται να ανεβάσουν κατακόρυφα την ένταση με την Ελλάδα καθώς τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι “θα στείλουν και διάφορα μηνύματα”.

Η άσκηση προβάλλεται διαρκώς από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο και φωτογραφίες με σκηνές από απόβαση σε νησιά και πτώση αλεξιπτωτιστών για τις ανάγκες κατάληψης νησιών και βραχονησίδων, με τα αντίστοιχα σχόλια και με μουσική επένδυση.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact