ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος ναύαρχος βλέπει διαμελισμό της χώρας

Καταρρέουν τα σχέδια της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο

Ξανακτύπησε ο γνωστός Τούρκος Ναύαρχος Cem Gürdeniz στοχοποιώντας τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την πορεία της Τουρκίας το επόμενο διάστημα στην Α.Μεσόγειο.

Επικαλούμενος ένα απόσπασμα από ένα άρθρο με ημερομηνία 5 Μαΐου 2020 από τον πρώην διευθυντή του STRATFOR, Τζορτζ Φρίντμαν, ο Τούρκος Ναύαρχος προσπαθεί να αναδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Άγκυρα λόγω των νεο-Οθωμανικών σχεδίων της.

“Η αντίληψη του κοινού για την εξουσία βασίζεται σε γεγονότα που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την ίδια. Η πραγματικότητα ενός ισχυρού κράτους μπορεί απλά να οριστεί ως η ικανότητα του να υποχρεώνει άλλα κράτη να ενεργούν σύμφωνα με τις επιθυμίες του, ακόμη και ενάντια στα δικά τους συμφέροντα.

Αυτή είναι μια περίπλοκη εξίσωση. Από τη μία πλευρά είναι ένας ορισμός για το πώς σε έθνη μπορεί να επιβληθεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Από την άλλη πλευρά το όλο θέμα αφορά και την αξιολόγηση του αντικείμενου ως προς το εάν ο πόνος της αντίστασης ή ο πόνος της συνθηκολόγησης είναι μεγαλύτερος για ένα κράτος”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του STRATFOR Τζορτζ Φρίντμαν.

“Το άρθρο επικεντρώνεται στην σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας την οποία συμπληρώνει με το κύριο επιχείρημα ότι η ηγεσία των ΗΠΑ θα επικρατήσει με βάση την ικανότητά της να εξαναγκάζει τους άλλους μέσω του Pax Americana. Πρόκειται για χρήση στρατιωτικής δύναμης, οικονομικού εξαναγκασμού, χειραγώγησης και ταλαιπωρίας….

Λίγο μετά τη δημοσίευση του άρθρου του Friedman, μια εξέλιξη αόρατη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου έκανε την εμφάνιση της, όταν τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά, ένα αποβατικό πλοίο υποστήριξης και μια βρετανική φρεγάτα πραγματοποίησαν ναυτικές ασκήσεις στην αυλή της Ρωσίας, στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Ταυτόχρονα, αμερικανικά πολεμικά σκάφη πραγματοποίησαν αντίστοιχα επιχειρήσεις ελεύθερης πλοήγησης (FONOPS) στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Μια άλλη σχετική δραστηριότητα εμφανίστηκε επίσης στη Βενεζουέλα με μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, προέδρου της χώρας.

Απειλείται η Τουρκία

Είδαμε παρόμοιες κινήσεις και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία, κ. Τζούντιθ Γκάρμπερ, επισκέφθηκε τον διοικητή της Ελληνοκυπριακής Εθνικής Φρουράς, στρατηγό Δημόκριτο Ζερβάκη στις 12 Μαΐου 2020.

Πριν από την αναχώρησή της, ποζάρει μαζί του μπροστά σε μια φωτογραφία της Κερύνειας στην κατεχόμενη Κύπρο. Ήταν μια ενδιαφέρουσα σκηνή. Η δήλωση τύπου της ίδιας για την επίσκεψη ανέφερε την ανησυχία των ΗΠΑ για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως για την παρουσία του πλωτού γεωτρύπανου Yavuz, ενώ έδωσε ένα μήνυμα για τη φωτογραφία της Girne (Κερύνεια).

Μετά από 15 ημέρες από αυτήν τη συνάντηση, το πρωί της 27ης Μαΐου 2020, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πιάτ, έδωσε συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση και στο κανάλι MEGA, συνεχίζοντας να επιτίθεται στην Τουρκία: «Υποστηρίζουμε την Ελλάδα ενάντια στις προκλήσεις της Τουρκίας στον Έβρο και το Αιγαίο Πέλαγος», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδος βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και πρόσθεσε «Είμαστε εντελώς αντίθετοι στη θαλάσσια συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Υπογράμμισε επίσης ότι τα ελληνικά νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα και τα θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν να οριοθετηθούν από μονομερείς κινήσεις από την Τουρκία.

Ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές, είπε: «Ως ΗΠΑ, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να προβούν σε προκλητικές κινήσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν μια ένοπλη σύγκρουση, ακούσια ή εκούσια, σε μια τόσο γεωπολιτικά σημαντική περιοχή».

Ο αληθινός στόχος είναι η Ρωσία

Στο τέλος, θυμήθηκε να προσθέσει: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αυτός που θέλει να κερδίσει από μια κλιμάκωση. Αντιτίθενται στις αξίες, τις αρχές και τους θεσμούς του Ευρωατλαντικού μπλοκ».

Περίπου 48 ώρες μετά τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, ένα αεροσκάφος Β1Β των ΗΠΑ πέταξε σε μια εξαιρετικά προκλητική εναέρια αποστολή “βομβαρδισμού” πάνω από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, συνοδευόμενο από ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη και τουρκικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.

Θα θέλαμε να ευχηθούμε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας σε μια τέτοια άσκηση με αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό που δεν παρατηρήθηκε ούτε κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δεν σχετίζεται με μηνύματα απειλής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ή με την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του Δολαρίου ΗΠΑ / τουρκικής λίρας σε 7,26 TL αρχές Μαΐου”, κατέληξε ο τρομαγμένος Τούρκος Ναύαρχος.

Μπορούμε να πούμε στο Νεο-Οθωμανό Τούρκο Ναύαρχο ότι ιστορικά, οι μεγάλες δυνάμεις διασφάλιζαν (και θα συνεχίζουν να το πράττουν) τα συμφέροντα τους έναντι απειλών και κρατών.

Η Τουρκία ευρίσκεται εδώ και καιρό στο “μάτι ενός κυκλώνα” που αφορά μια τεράστια περιοχή της ΝΑ Ευρώπης η οποία θα επηρεάσει τη σύγκρουση Ρωσίας-ΗΠΑ. Το τέλος των νεο-οθωμανικών ονείρων είναι πολύ πιο κοντά ότι και να λένε κάποιοι.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact