ΚΟΣΜΟΣ

«Τρέχουν» να ηρεμήσουν τα πνεύματα ΗΠΑ και Αυστραλία – «Μασάζ» στη Γαλλία μετά τα αντίποινα

Να μετριάσουν την ένταση της γαλλικής οργής επιχειρούν το τελευταίο εικοσιτετράωρο Αυστραλία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, καθώς η ανάκληση των πρεσβευτών της Γαλλίας από τις χώρες της AUKUS σηματοδοτεί το τέλος κάθε διπλωματικής επαφής μαζί τους.

Κινούμενος σε παράλληλα επίπεδα, χθες από την Αθήνα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε τον περιφερειακό ρόλο της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη οικοδόμησης συμμαχιών στην Σύνοδο EUMED9 στην Αθήνα, την ίδια στιγμή που ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ανακαλούσε τους επικεφαλής των διπλωματικών Αρχών της Γαλλίας σε ΗΠΑ και Αυστραλία. Το κλίμα, άλλωστε, που επικρατεί στις γαλλικές διπλωματικές αποστολές στις χώρες του AUKUS συνοψίζεται στη φράση «πισώπλατο χτύπημα», φράση με την οποία αποτίμησε η γαλλική ηγεσία από την πρώτη στιγμή το νέο αγγλοσαξωνικό σύμφωνο ασφάλειας.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία».

Σήμα αντεπίθεσης

Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», τόνισε χθες το βράδυ, σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, δίνοντας το σήμα για τη γαλλική επίθεση αντίμετρων μετά την ακύρωση της «συμφωνίας του αιώνα», δηλαδή της προμήθειας υποβρυχίων της Αυστραλίας από το Παρίσι.

Η οργισμένη πρώτη αντίδραση του Παρισιού, αλλά και η απόσυρση των διπλωματικών του αποστολών από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα να εγερθούν αντανακλαστικά κατευνασμού από τις χώρες της AUKUS.

Σε μια προσπάθεια να μείνουν ανοιχτές οι γέφυρες επικοινωνίας, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί τη Γαλλία «σύμμαχο ζωτικής σημασίας», εμμένοντας στη διαχρονική διμερή τους σχέση.

«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ ξεκαθάρισε πως «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας». Μάλιστα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα αποτελεί για την αμερικανική πλευρά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για υπάρξει επαναπροσέγγιση μεταξύ των δυο μερών, δηλαδή ΗΠΑ και Γαλλίας.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, η Γαλλία κρατά χαμηλότερους τόνους μεν, λόγω και των αναπτυγμένων μεταξύ τους διμερών σχέσεων, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι το Λονδίνο κινήθηκε με «οπορτουνιστικό τρόπο», ρισκάροντας στην πραγματικότητα τη διατάραξη των ιστορικών και οικονομικών κυρίως δεσμών του με το Παρίσι, στην μετά Brexit εποχή.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις Τζόνσον, η κυβέρνηση της Βρετανίας «εντάχθηκε σε αυτή τη συμφωνία με οπορτουνιστικό τρόπο» περιέγραψε γαλλική διπλωματική πηγή, τη στιγμή που το Παρίσι επέλεξε να διαφοροποιήσει την αντίδραση του απέναντι στο Λονδίνο, διατηρώντας ανοιχτό τον διπλωματικό δίαυλο.

«Δεν χρειάζεται να διαβουλευθούμε στο Παρίσι με τον πρεσβευτή μας (σ.σ. στο Λονδίνο) για να κατανοήσουμε την κατάσταση και να αντλήσουμε συμπεράσματα», σχολίασε η ίδια πηγή.

Οργή για την Καμπέρα

Κυρίως όμως το Παρίσι «βράζει» με την Αυστραλία, αφού η απόφαση της να ακυρώσει τα συμφωνηθέντα και μαζί την παραγγελία για γαλλικά υποβρύχια, προκρίνοντας μέσω της AUKUS την αμερικανική πολεμική βιομηχανία, συνιστά βιομηχανική και κυρίως οικονομική υποχώρηση για τη Γαλλία, αλλά και υποβάθμιση της ισχύος της στον Ειρηνικό.

Ως εκ τούτου η ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών στην Καμπέρα είχε ως αποτέλεσμα την γραπτή αντίδραση της Καμπέρα, η οποία εκφράζει δημόσια τη «λύπη» της, σε μια προσπάθεια να περισώσει την εικόνα της στη γαλλική κοινή γνωμη.

«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας, σε σχετική ανακοίνωση. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (…). Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση, με την Καμπέρα να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της Αυστραλίας να διατηρήσει το υφιστάμενο εμπορικό και οικονομικό πλαίσιο συνεργασίας με τη Γαλλία, «βρισκόμαστε σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία, δεν βλέπω πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Αυστραλό εταίρο» τόνισε ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, θέτοντας ευθέως θέμα εμπιστοσύνης στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RFI και στα τηλεοπτικά δίκτυα France24 και Public Sénat, «πρόκειται για μια μεγάλη διάρρηξη της εμπιστοσύνης εκ μέρους της Αυστραλίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι διεθνείς σχέσεις δεν έχουν να κάνουν με την αφέλεια, τις καλές προθέσεις, όμως ο λόγος, η υπογραφή μιας σύμβασης μετράνε. Εάν δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη, δεν μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact