ΚΟΣΜΟΣ

Τρέμουν οι ΗΠΑ: Μυστηριώδης δορυφόρος-υπερόπλο της Ρωσίας στο διάστημα

Ένα μυστηριώδες αντικείμενο που εντοπίστηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα προκάλεσε πολλά σχόλια ενώ κάποιοι λένε πως πρόκειται για ρωσικό διαστημικό υπερόπλο.

Ο περίεργος δορυφόρος που ταυτοποιήθηκε σαν αντικείμενο 2014-28Ε τέθηκε σε τροχιά τον Μάιο προκειμένου να λειτουργήσει σαν βοηθητικός στους άλλους δορυφόρους που υπάρχουν για τις τηλεπικοινωνίες του στρατού. Αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως διαστημικό σκουπίδι, ωστόσο ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει βγάλει καμία απολύτως ανακοίνωση για το τι είναι αυτό το αντικείμενο.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις ιδιόμορφες τροχιακές του κινήσεις έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Το μυστήριο με τον δορυφόρο έχει εξάψει τόσο πολύ τους ερασιτέχνες αστρονόμους και ειδικούς δορυφόρων, που συνεργάζονται μεταξύ τους και τον παρακολουθούν συνεχώς.

Έχει παρατηρηθεί ότι το αντικείμενο κάνει πολύ ακριβείς ελιγμούς κατά μήκος του ουρανιού, όπως κάνουν και οι άλλοι ρώσικοι δορυφόροι. Αυτό οδήγησε τις ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν το διαστημικό σκουπίδι δορυφόρο αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του.

Μερικοί έχουν σκεφτεί ότι ίσως συλλέγει διαστημικά σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια επειδή πολλοί δορυφόροι έχουν καταστραφεί. Μια άλλη εκδοχή θέλει το αντικείμενο να λειτουργεί σαν μία συσκευή ανεφοδιασμού των ήδη υπαρχόντων δορυφόρων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι εξυπηρετεί έναν πιο σκοτεινό σκοπό της Ρωσίας.

Και αυτό γιατί κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία ξεκίνησε μία επιχείρηση με την ονομασία «δολοφόνος δορυφόρων» και είχε ως σκοπό να βλάψει ή να καταστρέψει δορυφόρους των ΗΠΑ. Τελικά το πρόγραμμα διαλύθηκε στην δεκαετία του ’90 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Πάντως, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν χειροτερέψουν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ ο δολοφόνος δορυφόρων θα τεθεί ξανά σε λειτουργία. Επομένως, μετά από τις κυρώσεις της δύσης για την Ουκρανία, ίσως να έκαναν την Ρωσία να έβαλε ξανά σε ισχύ το πρόγραμμα.

Η καταστροφή δορυφόρων μπορεί να έχει πολύ κακές συνέπειες καθώς είναι πολύ εύκολο να παρακολουθηθούν τα κράτη που έχουν στείλει τον δορυφόρο στο διάστημα όπως επίσης να καταστραφούν και οι επικοινωνίες. Η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει ασχοληθεί με την καταστροφή δορυφόρων αντίπαλων κρατών. Το 2007, η Κίνα κατέστρεψε έναν δικό της δορυφόρο και το 2014 έκαναν το ίδιο οι ΗΠΑ.

Την στιγμή που πολλοί ανησυχούν για τα σχέδια της Ρωσίας με το μυστηριώδες διαστημικό αντικείμενο, η καθηγήτρια Τζοάν Τζόνσον-Φριζ δήλωσε πως ο δορυφόρος αποτελεί έναν κακό οιωνό και τα σχέδια της Ρωσίας σίγουρα δεν είναι αγνά: «Κάθε δορυφόρος που μπορεί να κάνει ελιγμούς, μπορεί να μετατραπεί σε όπλο. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δορυφόροι είναι όπλα; Η απάντηση είναι όχι».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact