ΚΟΣΜΟΣ

Τρέμουν οι ΗΠΑ: Μυστηριώδης δορυφόρος-υπερόπλο της Ρωσίας στο διάστημα

Ένα μυστηριώδες αντικείμενο που εντοπίστηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα προκάλεσε πολλά σχόλια ενώ κάποιοι λένε πως πρόκειται για ρωσικό διαστημικό υπερόπλο.

Ο περίεργος δορυφόρος που ταυτοποιήθηκε σαν αντικείμενο 2014-28Ε τέθηκε σε τροχιά τον Μάιο προκειμένου να λειτουργήσει σαν βοηθητικός στους άλλους δορυφόρους που υπάρχουν για τις τηλεπικοινωνίες του στρατού. Αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως διαστημικό σκουπίδι, ωστόσο ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει βγάλει καμία απολύτως ανακοίνωση για το τι είναι αυτό το αντικείμενο.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις ιδιόμορφες τροχιακές του κινήσεις έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Το μυστήριο με τον δορυφόρο έχει εξάψει τόσο πολύ τους ερασιτέχνες αστρονόμους και ειδικούς δορυφόρων, που συνεργάζονται μεταξύ τους και τον παρακολουθούν συνεχώς.

Έχει παρατηρηθεί ότι το αντικείμενο κάνει πολύ ακριβείς ελιγμούς κατά μήκος του ουρανιού, όπως κάνουν και οι άλλοι ρώσικοι δορυφόροι. Αυτό οδήγησε τις ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν το διαστημικό σκουπίδι δορυφόρο αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του.

Μερικοί έχουν σκεφτεί ότι ίσως συλλέγει διαστημικά σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια επειδή πολλοί δορυφόροι έχουν καταστραφεί. Μια άλλη εκδοχή θέλει το αντικείμενο να λειτουργεί σαν μία συσκευή ανεφοδιασμού των ήδη υπαρχόντων δορυφόρων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι εξυπηρετεί έναν πιο σκοτεινό σκοπό της Ρωσίας.

Και αυτό γιατί κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία ξεκίνησε μία επιχείρηση με την ονομασία «δολοφόνος δορυφόρων» και είχε ως σκοπό να βλάψει ή να καταστρέψει δορυφόρους των ΗΠΑ. Τελικά το πρόγραμμα διαλύθηκε στην δεκαετία του ’90 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Πάντως, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν χειροτερέψουν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ ο δολοφόνος δορυφόρων θα τεθεί ξανά σε λειτουργία. Επομένως, μετά από τις κυρώσεις της δύσης για την Ουκρανία, ίσως να έκαναν την Ρωσία να έβαλε ξανά σε ισχύ το πρόγραμμα.

Η καταστροφή δορυφόρων μπορεί να έχει πολύ κακές συνέπειες καθώς είναι πολύ εύκολο να παρακολουθηθούν τα κράτη που έχουν στείλει τον δορυφόρο στο διάστημα όπως επίσης να καταστραφούν και οι επικοινωνίες. Η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει ασχοληθεί με την καταστροφή δορυφόρων αντίπαλων κρατών. Το 2007, η Κίνα κατέστρεψε έναν δικό της δορυφόρο και το 2014 έκαναν το ίδιο οι ΗΠΑ.

Την στιγμή που πολλοί ανησυχούν για τα σχέδια της Ρωσίας με το μυστηριώδες διαστημικό αντικείμενο, η καθηγήτρια Τζοάν Τζόνσον-Φριζ δήλωσε πως ο δορυφόρος αποτελεί έναν κακό οιωνό και τα σχέδια της Ρωσίας σίγουρα δεν είναι αγνά: «Κάθε δορυφόρος που μπορεί να κάνει ελιγμούς, μπορεί να μετατραπεί σε όπλο. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δορυφόροι είναι όπλα; Η απάντηση είναι όχι».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact