ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλή παρέμβαση στα εισοδήματα και στοσυνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων

Τριπλή παρέμβαση στα εισοδήματα και στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων προωθεί η κυβέρνηση.

Πρόκειται για τη ρύθμιση που θα «διασώσει» τις πρόωρες συντάξεις σε όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την κατάργηση της παρακράτησης του 1% στις τακτικές και πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας –ΤΠΔΥ. Ειδικότερα:

Προωθείται ρύθμιση για τις πρόωρες συντάξεις στο Δημόσιο: Αυτό μετά τη γνωστή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να εξέλθουν με μειωμένη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών. Ετσι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης ή πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς, αλλά και να έχουν συμπληρώσει 25ετία έως το 2010, δεν πρόκειται να θιγούν. Η ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση των υποψήφιων συνταξιούχων του Δημοσίου (κυρίως εκπαιδευτικών), των οποίων η σύνταξη έχει «παγώσει» στο ΓΛΚ μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), θα χωρίζει τους δικαιούχους σε δύο κατηγορίες:

  • Σε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν φέτος από την υπηρεσία τους, πριν από το 62ο έτος ηλικίας, με μειωμένη σύνταξη. Προϋπόθεση είναι να έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή να πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς, αλλά και να έχουν συμπληρώσει 25ετία έως το 2010.
  • Σε εκείνους που χάνουν το δικαίωμα της πρόωρης αποχώρησης με μειωμένη σύνταξη, καθώς έως το τέλος της χρονιάς δεν συμπληρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Δηλαδή, από το 2023 και εφεξής καταργείται αυτό το δικαίωμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα αυτό θα γίνουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας.

Τονίζεται ότι το θέμα δημιουργήθηκε ύστερα από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (στο οποίο ζήτησε τη γνώμη του το υπουργείο Εργασίας), με την οποία ανατρέπονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα όρια ηλικίας μετά την 1η/1/22, γι’ αυτή την κατηγορία των εργαζομένων, δεν θα μεταβαλλόταν.

Διευκρινίζεται ότι το όλο θέμα αφορά μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία στο 56ο ή 58ο έτος και δεν επηρεάζει την έξοδο με 35ετία, συμπληρωμένη μέχρι 31/12/21, προ του 62ου έτους. Το θέμα αφορά κυρίως 1.000-2.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι τον Φεβρουάριο του 2022 υπέβαλαν αίτηση μειωμένης σύνταξης. Η οριστική τους παραίτηση από το Δημόσιο αναμένεται να εγκριθεί ή όχι τον Αύγουστο και έως τότε απαιτείται η λήψη μιας οριστικής απόφασης.

Κατάργηση εισφοράς 1%: Στα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση είναι και η κατάργηση της παρακράτησης του 1% στις τακτικές και πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας –ΤΠΔΥ. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που επιβλήθηκε στο Δημόσιο με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής το 2011 και μάλιστα δεν έχει ανταποδοτικότητα στα εφάπαξ. Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας θα έρθει στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η κατάργηση της παρακράτησης θα οδηγήσει σε βελτίωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς θα αυξήσει κατά 1% τους μισθούς τους.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης: Μικρή ενίσχυση των εισοδημάτων στο Δημόσιο θα φέρει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τον Ιανουάριο του 2023. Η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Οι τελικές αποφάσεις, βέβαια, θα οριστικοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενόψει και της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης όταν θα υπάρχει σαφή εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο και τους πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact