ΚΟΣΜΟΣ

Τρισέ: Το κλειδί το έχει η ελληνική κυβέρνηση – Να μην μπει στο δράμα του Grexit

Από την ελληνική πλευρά εξαρτάται η αποφυγή κλιμάκωσης της κρίσης εκτιμά ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του BBC.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως δεν συμφέρει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό το ενδεχόμενο πτώχευσης και Grexit, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν είναι ωφέλιμο σενάριο ούτε και για την Ευρώπη.

«Έχω την πολύ ισχυρή ελπίδα ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική. Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης για τον πολύ απλό λόγο ότι θα αποφασίσει ποιο είναι το πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας», ανέφερε.

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, επιπλέον, επεσήμανε πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος αλλά η πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Αν υπάρξει καλό και αξιόπιστο πρόγραμμα ανάκαμψης και επιστρέψει η εμπιστοσύνη είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν τρόποι επιτυχούς διαπραγμάτευσης του προβλήματος του χρέους… Το ελληνικό πρόβλημα είναι να διαπραγματευτεί (η κυβέρνηση) και να υπογράψει το συντομότερο δυνατό ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της απόφασης του διαδόχου του Μάριο Ντράγκι «να κλείσει τη γραμμή πίστωσης προς την Ελλάδα», όπως το έθεσε ο Βρετανός δημοσιογράφος.

«Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς ο διοικητής και το Δ.Σ. της ΕΚΤ, διότι η Ελλάδα δήλωνε και δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρη πως θα αποπληρώσει το χρέος της, ότι θα παρουσιάσει αυτό το αξιόπιστο πρόγραμμα ανάκαμψης. Μπορείς να δανείσεις νέο χρήμα με εγγυήσεις που ο ίδιος ο δανειζόμενος λέει ότι δεν είναι βέβαιος πως είναι καλές;», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής, υπογραμμίζοντας πως η Τράπεζα εφάρμοσε τους γνωστούς ξεκάθαρους κανόνες της.

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε ως «πολύ απλοϊκή» την άποψη ότι η Ελλάδα τίθεται εκτός ευρώ από τη Γερμανία, τονίζοντας πως «η Γερμανία δεν είναι μόνη, υπάρχει το Eurogroup, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμφωνούν (με τη στάση που τηρείται)».
Ερωτηθείς για την πιθανότητα Grexit απέφυγε να απαντήσει, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στη «κοινή λογική».

«Το μέλλον θα αποφασιστεί από τον ελληνικό λαό και την ελληνική δημοκρατία, τα πάντα είναι στα χέρια τους», δήλωσε.

Καταλήγοντας, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ μίλησε για «τεράστιο λάθος» για τους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν τον χειρότερο δρόμο πολιτικής.

«Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιστρέψει σε ένα αναγκαίο αξιόπιστο πρόγραμμα. Το να πούμε ”ας οργανώσουμε την έξοδό τους” θα ήταν ένα τρομερό λάθος», κατέληξε.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact