ΚΟΣΜΟΣ

Τρισέ: Το κλειδί το έχει η ελληνική κυβέρνηση – Να μην μπει στο δράμα του Grexit

Από την ελληνική πλευρά εξαρτάται η αποφυγή κλιμάκωσης της κρίσης εκτιμά ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του BBC.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως δεν συμφέρει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό το ενδεχόμενο πτώχευσης και Grexit, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν είναι ωφέλιμο σενάριο ούτε και για την Ευρώπη.

«Έχω την πολύ ισχυρή ελπίδα ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική. Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης για τον πολύ απλό λόγο ότι θα αποφασίσει ποιο είναι το πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας», ανέφερε.

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, επιπλέον, επεσήμανε πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος αλλά η πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Αν υπάρξει καλό και αξιόπιστο πρόγραμμα ανάκαμψης και επιστρέψει η εμπιστοσύνη είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν τρόποι επιτυχούς διαπραγμάτευσης του προβλήματος του χρέους… Το ελληνικό πρόβλημα είναι να διαπραγματευτεί (η κυβέρνηση) και να υπογράψει το συντομότερο δυνατό ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της απόφασης του διαδόχου του Μάριο Ντράγκι «να κλείσει τη γραμμή πίστωσης προς την Ελλάδα», όπως το έθεσε ο Βρετανός δημοσιογράφος.

«Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς ο διοικητής και το Δ.Σ. της ΕΚΤ, διότι η Ελλάδα δήλωνε και δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρη πως θα αποπληρώσει το χρέος της, ότι θα παρουσιάσει αυτό το αξιόπιστο πρόγραμμα ανάκαμψης. Μπορείς να δανείσεις νέο χρήμα με εγγυήσεις που ο ίδιος ο δανειζόμενος λέει ότι δεν είναι βέβαιος πως είναι καλές;», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής, υπογραμμίζοντας πως η Τράπεζα εφάρμοσε τους γνωστούς ξεκάθαρους κανόνες της.

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε ως «πολύ απλοϊκή» την άποψη ότι η Ελλάδα τίθεται εκτός ευρώ από τη Γερμανία, τονίζοντας πως «η Γερμανία δεν είναι μόνη, υπάρχει το Eurogroup, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμφωνούν (με τη στάση που τηρείται)».
Ερωτηθείς για την πιθανότητα Grexit απέφυγε να απαντήσει, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στη «κοινή λογική».

«Το μέλλον θα αποφασιστεί από τον ελληνικό λαό και την ελληνική δημοκρατία, τα πάντα είναι στα χέρια τους», δήλωσε.

Καταλήγοντας, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ μίλησε για «τεράστιο λάθος» για τους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν τον χειρότερο δρόμο πολιτικής.

«Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιστρέψει σε ένα αναγκαίο αξιόπιστο πρόγραμμα. Το να πούμε ”ας οργανώσουμε την έξοδό τους” θα ήταν ένα τρομερό λάθος», κατέληξε.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact