ΚΟΣΜΟΣ

Τρίζει η παραμονή της Τουρκίας απο το ΝΑΤΟ

Η στάση της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την παραμονή της Άγκυρας στη συμμαχία.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου 2022, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να πάρει θέση σχετικά με την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το σενάριο είναι διττό. Από τη μία υπάρχει ελπίδα ότι η Τουρκία θα δώσει θετική απάντηση για την ένταξη των δύο χωρών, από την άλλη οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες εάν τελικά δεν αλλάξει γνώμη… Και όλα αυτά υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος δε φαίνεται να τελειώνει μέσα στους επόμενους μήνες.

Προς το παρόν η Τουρκία ζητάει από τις δύο χώρες αντάλλαγμα, εάν θέλουν να δώσει την έγκρισή της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ είναι αυτός που θα αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στις τρεις χώρες και τη συμμαχία.

Η Τουρκία ήδη από το 2016 με το αποτυχημένο πραξικόπημα και το 2019 με την έφοδο στη Βόρεια Συρία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της συμμαχίας και το δημοκρατικό χαρακτήρα δημιουργώντας ερωτήματα για την παραμονή της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

Από την άλλη Φιλανδία και Σουηδία διαθέτουν έτοιμο και ικανό στρατό και χαρακτηρίζονται από δημοκρατικές αξίες και ιδανικά δείχνοντας πως είναι απαραίτητα στη συμμαχία σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία προτιμάει να βάζει εμπόδια στην ένταξή τους.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να πάρει διαζύγιο από την Τουρκία»

Η Άγκυρα έχει δημιουργήσει ήδη έντονο κλίμα με πολλούς να ζητάνε την απομάκρυνσή της από το ΝΑΤΟ αφού πια οι διαφορές τους είναι τεράστιες και δεν βρίσκεται μια από κοινού λύση. Η πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ Elizabeth Shackelford μάλιστα αναρωτήθηκε εάν η Τουρκία πριν 70 χρόνια, που εντάθηκε στο ΝΑΤΟ είναι η ίδια με σήμερα. «Φαινόταν να κινείται σταθερά προς μια δυτική κατεύθυνση και να αγκαλιάζει φιλελεύθερες, δημοκρατικές αξίες», επισημαίνει η Shackelford. Τέλος χαρακτηρίζει «αντιδημοκρατικό» τον χαρακτήρα της Άγκυρας ως προς το ΝΑΤΟ επισημαίνοντας την υπομόνευση της ασφάλειας της συμμαχίας.

Επιπλέον η Shackelford κάνει αναφορά για αμοιβαίο συμβιβασμό και κάνει ξεκάθαρο πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσει αν η Τουρκία αξίζει να είναι δεσμευμένη στη συμμαχία και πως ίσως η επιλογή απομάκρυνσης της Τουρκίας μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Πού κωλύεται το ΝΑΤΟ;

Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ δεν καθίσταται μια απλή διαδικασία αφού η συμμαχία δε διαθέτει τον απαραίτητο μηχανισμό για την αποπομπή ενός συμμάχου. Από την άλλη 29 μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αποσύρουν τη δέσμευση του άρθρου 5 της συλλογικής άμυνας από την Τουρκία, με στόχο να αναστείλουν τη συμμετοχή της και την όποια βοήθεια λαμβάνει από τη συμμαχία.

Με πληροφορίες απο Newsbomb.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact