ΚΟΣΜΟΣ

Τρομάζουν οι προβλέψεις του ΟΗΕ για το 2023: Τι θα συμβεί στον πλανήτη

Οι αρνητικές συνέπειες που έχει προκαλέσει στον κόσμο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδεινώνονται, επηρεάζοντας 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσιάζοντας τη δεύτερη έκθεση του ΟΗΕ για τις διεθνείς επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι επιπτώσεις του πολέμου στην επισιτιστική ασφάλεια, την ενέργεια και τα χρηματοικονομικά είναι συστημικές, σοβαρές και επιταχυνόμενες», είπε. «Για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο πόλεμος απειλεί να εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα πείνας και εξαθλίωσης, αφήνοντας στο πέρασμά του κοινωνικό και οικονομικό χάος», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν «η φετινή επισιτιστική κρίση συνδέεται με την έλλειψη πρόσβασης» σε τρόφιμα, «το επόμενο έτος θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα έλλειψης τροφίμων».

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να σταματήσει αυτή η καταιγίδα που φουντώνει: η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει», επέμεινε ο Γκουτέρες, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για «μια συνολική συμφωνία που θα επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή τροφίμων που παράγονται στην Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα».

«Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της υποσαχάριας Αφρικής», τόνισε, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για αυτές τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τον ΟΗΕ για αρκετές εβδομάδες και που δεν έχουν σημειώσει πρόοδο μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση του ΟΗΕ, που συντάχθηκε με επικεφαλής την Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, εκ των διαπραγματευτών του ΟΗΕ για τη συμφωνία που αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, «94 χώρες, όπου ζουν περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι σοβαρά εκτεθειμένες σε τουλάχιστον μία διάσταση της κρίσης» – στην οικονομική, σε αυτήν της σίτισης ή της ενέργεια- «και χωρίς τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσουν».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact