ΚΟΣΜΟΣ

«Τρόμος» ή «Έρεβος»; Ποιο είναι το πλοίο-φάντασμα που βρέθηκε 160 χρόνια μετά την εξαφάνισή του;


Τα δύο βρετανικά εξερευνητικά πλοία είχαν χαθεί σε εξερευνητική αποστολή όταν ο σερ Τζον Φράνκλιν με 129 άνδρες προσπαθούσε να χαράξει το Βορειοδυτικό  Πέρασμα της καναδικής Αρκτικής

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ δήλωσε ότι βρέθηκε το ένα από τα δύο εξερευνητικά πλοία του Βρετανού πλοίαρχου Τζον Φράνκλιν, ο οποίος είχε αποπλεύσει με  129 άνδρες το 1845 προκειμένου να εντοπίσει και να χαράξει το «μυθικό» Βορειοδυτικό Πέρασμα στην καναδική Ανταρκτική.

Τα δύο πλοία με τα οποία αναχώρησε για την αποστολή στην Ανταρκτική ο Τζον Φράνκλιν ήταν ο «Τρόμος» και το «Έρεβος». Η μυστηριώδης εξαφάνιση της εξερευνητικής αποστολής αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Βικτοριανής εποχής.

Η κυβέρνηση του Καναδά άρχισε να ψάχνει να ψάχνει για τα πλοία του Φράνκλιν από το 2008 ως μέρος μιας στρατηγικής για να διεκδικήσει την κυριαρχία του Καναδά πάνω από το Βορειοδυτικό Πέρασμα, το οποίο έχει γίνει πρόσφατα προσιτό στη ναυτιλία εξαιτίας της τήξης των πάγων στην Αρκτική.

Τα σόναρ της καναδικής αποστολής έδωσαν εικόνες από τα «Στενά Βικτόρια», ακριβώς έξω από το νησί «King William», οι οποίες δείχνουν με σαφήνεια τα συντρίμμια του πλοίου στον βυθό του ωκεανού.


 
Ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε:«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η φετινή εκστρατεία στα «Στενά Βικτόρια» έχει λύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Καναδά, με την ανακάλυψη ενός από τα δύο πλοία που ανήκουν στην εξερευνητική αποστολή του πλοίαρχου Φράνκλιν».

Ο Στίβεν Χάρπερ υποστήριξε ότι αφού βρέθηκε το πρώτο πλοίο της εξερευνητικής αποστολής – το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιο από τα δύο είναι- δεν θα αργήσει η μέρα που θα βρεθεί και το δεύτερο πλοίο και ίσως οι ερευνητές να κατορθώσουν να ανακαλύψουν τους λόγους που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς η βρετανική αποστολή.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά δήλωσε αισιόδοξος ότι ίσως τα λείψανα του πλοίου να κρύβουν στο εσωτερικό τους και οστά των αγνοούμενων αντρών, καθώς και προσωπικά τους αντικείμενα ή φωτογραφίες τους.

Η εξαφάνιση των δύο πλοίων έγινε αντικείμενο ερευνών από το 1848 μέχρι το 1859, χωρίς όμως αποτέλεσμα , ενώ έχουν κατά καιρούς εκφράσει την πεποίθηση ότι τα δύο πλοία αποκλείστηκαν στην περιοχή από πάγους και οι ναυτικοί αναγκάστηκαν να επιδοθούν στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν! Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται και από αναφορές ντόπιων, που τονίζουν ότι οι άντρες των δύο πλοίων απελπισμένοι για εύρεση τροφής έτρωγαν ο ένας τον άλλον!

Η σύζυγος του πλοιάρχου λέγεται ότι απελπισμένη για την εξαφάνιση του Τζον Φράνκλιν οργάνωσε πέντε αποστολές για την αναζήτησή του και φρόντισε να αφήνουν τρόφιμα πάνω στους πάγους της Αρκτικής, σε μια προσπάθεια χωρίς ελπίδα για να εντοπιστεί ο σύζυγός της!

Η ανακάλυψη των δύο πλοίων θεωρείται η πιο περιζήτητη πρόκληση στην θαλάσσια αρχαιολογία , ενώ οι συνεχείς αναζητήσεις οδήγησαν στην εύρεση του Βορειοδυτικού Περάσματος, το οποίο εκτείνεται από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό ωκεανό μέσω του αρχιπελάγους της Ανταρκτικής.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact