ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Μια Ευρώπη χωρίς την Τουρκία είναι ελλιπής

«Να αρθούν τα τεχνητά εμπόδια ένταξης της χώρας μας»

Να επανεκκινήσει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτιμώντας πως η Ένωση θα είναι «ελλιπής» όσο η χώρα του δεν είναι μέλος.

Απευθυνόμενος στους τούρκους διπλωμάτες που συμμετείχαν στην Άγκυρα σε μια ετήσια διάσκεψη πρεσβευτών, ο υπουργός Τσαβούσογλου κάλεσε την ΕΕ να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας «αίροντας τα τεχνητά εμπόδια ένταξης της χώρας μας».

Δήλωσε επίσης πως η Τουρκία αναμένει «την άμεση εφαρμογή της απελευθέρωσης της βίζας» που θα επιτρέψει στους πολίτες της να ταξιδεύουν ελεύθερα στον χώρο Σένγκεν.

«Διαδραματίσαμε έναν σημαντικό ρόλο στο παρελθόν της Ευρώπης και θα το κάνουμε και στο μέλλον. Μια Ευρώπη χωρίς την Τουρκία είναι ελλιπής» πρόσθεσε.

Η ΕΕ και η Άγκυρα διατηρούν τεταμένες σχέσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία και την καταστολή που ακολούθησε.

Για την ΕΕ, η Τουρκία εξακολουθεί να μην πληροί τα κριτήρια για την εξαίρεση των υπηκόων της από τις θεωρήσεις διαβατηρίου στη ζώνη Σένγκεν, ενώ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές τον Μάρτιο προέβλεπε την επιτάχυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης της βίζας.

Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 24 Νοεμβρίου ένα -μη δεσμευτικό- ψήφισμα που απαιτεί το «προσωρινό πάγωμα» των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το οποίο κατήγγειλε έντονα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισείοντας την απειλή ότι θα αφήσει να περάσουν εκ νέου οι μετανάστες προς την Ευρώπη.

Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών μελών της ΕΕ έχουν ταχθεί εναντίον του «παγώματος» αλλά «στις παρούσες περιστάσεις, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις «δεν προβλέπεται» υπογράμμισε στις 13 Δεκεμβρίου η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact