ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Μια Ευρώπη χωρίς την Τουρκία είναι ελλιπής

«Να αρθούν τα τεχνητά εμπόδια ένταξης της χώρας μας»

Να επανεκκινήσει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτιμώντας πως η Ένωση θα είναι «ελλιπής» όσο η χώρα του δεν είναι μέλος.

Απευθυνόμενος στους τούρκους διπλωμάτες που συμμετείχαν στην Άγκυρα σε μια ετήσια διάσκεψη πρεσβευτών, ο υπουργός Τσαβούσογλου κάλεσε την ΕΕ να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας «αίροντας τα τεχνητά εμπόδια ένταξης της χώρας μας».

Δήλωσε επίσης πως η Τουρκία αναμένει «την άμεση εφαρμογή της απελευθέρωσης της βίζας» που θα επιτρέψει στους πολίτες της να ταξιδεύουν ελεύθερα στον χώρο Σένγκεν.

«Διαδραματίσαμε έναν σημαντικό ρόλο στο παρελθόν της Ευρώπης και θα το κάνουμε και στο μέλλον. Μια Ευρώπη χωρίς την Τουρκία είναι ελλιπής» πρόσθεσε.

Η ΕΕ και η Άγκυρα διατηρούν τεταμένες σχέσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία και την καταστολή που ακολούθησε.

Για την ΕΕ, η Τουρκία εξακολουθεί να μην πληροί τα κριτήρια για την εξαίρεση των υπηκόων της από τις θεωρήσεις διαβατηρίου στη ζώνη Σένγκεν, ενώ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές τον Μάρτιο προέβλεπε την επιτάχυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης της βίζας.

Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 24 Νοεμβρίου ένα -μη δεσμευτικό- ψήφισμα που απαιτεί το «προσωρινό πάγωμα» των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το οποίο κατήγγειλε έντονα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισείοντας την απειλή ότι θα αφήσει να περάσουν εκ νέου οι μετανάστες προς την Ευρώπη.

Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών μελών της ΕΕ έχουν ταχθεί εναντίον του «παγώματος» αλλά «στις παρούσες περιστάσεις, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις «δεν προβλέπεται» υπογράμμισε στις 13 Δεκεμβρίου η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact