ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: «Τα πλοία μας κατευθύνονται προς το Καστελόριζο»

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα», είπε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου, ενώ εξίσου προκλητικός εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν

Τα παραπάνω δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας ουσιαστικά την Ελλάδα και όχι την Αίγυπτο για τη συμφωνία καθορισμού υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε σε δηλώσεις του στην επιστροφή του από τη Βηρυτό πως με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τουρκικά πλοία κατευθύνονται προς το Καστελόριζο.», πρόσθεσε προκλητικά.

Ωστόσο υποστήριξε πως “είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα” τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος αμιγώς στη συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου δήλωσε πως έτσι όπως φαίνεται έχουν γίνει υποχωρήσεις από την Ελλάδα και αυτό ενισχύει τις θέσεις μας.

Τέλος σημείωσε πως μετά τα τελευταία γεγονότα κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση, κανένας δεν μπορεί να μας πει μην πάμε στις περιοχές αυτές.

Σημειώνεται πως σήμερα Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι το Oruc Reis απέπλευσε από την Ατάλλεια και έφτασε στο σημείο που θα κάνει έρευνες.

Καλίν: Η Αθήνα τίναξε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις

Στο CNN Turk έδωσε συνέντευξη ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, τονίζοντας συγχρόνως πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο ίδιος υποστήριξε πως επί δυόμισι μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, διαπραγματεύσεις τις οποίες η Αθήνα τίναξε στον αέρα μετά τη συμφωνία με το Κάιρο.

Περιγράφοντας αυτό το διάστημα ο Ιμπραήμ Καλίν είπε:

“Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Μάλιστα τα υπουργεία Εξωτερικών μας σε αυτό το θέμα είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο. Και μία μέρα πριν από την ανακοίνωση μας, Ελλάδα και Αίγυπτος ανακοίνωσαν μία τέτοια συμφωνία”.

Ο Καλίν είπε πως για αυτό το θέμα συνομίλησε με τον Έλληνα συνάδελφό του και συνέχισε λέγοντας:

“Όταν μία μέρα πριν, έγινε η συμφωνία με την Αίγυπτο λάβαμε σαφή εντολή από τον ΠτΔ μας. “Σταματάτε τις συνομιλίες, ενημερώστε για αυτό τους Γερμανούς και τους Έλληνες. Εμείς σε αυτό το θέμα δεν μπορούμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για μας δεν έχει ισχύ”. Διότι πάλι επρόκειτο για μία κίνηση η οποία έτεινε στο να αφήσει την Τουρκία εκτός της ανατολικής Μεσογείου και να μας φυλακίσει στον κόλπο της Αττάλειας.

Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου έχουμε δύο θεμελιώδη θέματα, πρώτον είναι οι δικές μας θαλάσσιες περιοχές και δεύτερον τα δίκαια και δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Εμείς αυτά τα βλέπουμε σαν ένα σύνολο και έστω και αν φαίνονται διαφορετικά σε τελική ανάλυση αποτελούν τμήματα της ανατολικής Μεσογείου και εκεί δεν πρόκειται να εγκρίνουμε καμία προσπάθεια που θα φυλακίσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλα αυτά είμαστε υπέρ της επίλυσης μέσω διαλόγου. Αλλά εν προκειμένω η Ελλάδα είναι η πλευρά που με τη συμφωνία αυτή διατάραξε αυτήν την εμπιστοσύνη και νομίζω πως τώρα οι Ευρωπαίοι βλέπουν ακόμη πιο καθαρά το πραγματικό πρόσωπο των δραστηριοτήτων λόμπι που ασκεί η Ελλάδα έχοντας από πίσω της την ΕΕ”.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact