ΚΟΣΜΟΣ

Tσαβούσογλου: «Θα εφαρμόσουμε τη Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά του Βοσπόρου»

Ξεκάθαρος ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει όσα προβλέπει η συνθήκη του Μοντρέ για τα στενά του Βοσπόρου ήταν σε δήλωσή του στο CNN Turk o υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε πόλεμο. Θα εφαρμόσουμε με διαφάνεια όσα προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά του Βοσπόρου», δήλωσε χαρακτηριστικά αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ουκρανία ζήτησε από την Άγκυρα να κλείσει την πρόσβαση για τα ρωσικά πολεμικά σκάφη στα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου,που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα.

Τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ

1.Σε περιόδους ειρήνης, η Συνθήκη προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των πλοίων στα Δαρδανέλια και στο Βόσπορο. «Παρόλα αυτά, με περιορισμούς χωρητικότητας και διάρκειας στη Μαύρη Θάλασσα, εκτός από τα πλοία των γειτονικών χωρών».

2.Σε περιόδους σύγκρουσης όπου η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη, για τα πολεμικά πλοία από χώρες που δεν εμπλέκονται στη σύγκρουση, η ελεύθερη κυκλοφορία παραμένει ο κανόνας.
Τα άλλα -σε αυτή την περίπτωση της Ουκρανίας και της Ρωσίας- δεν θα μπορούν πλέον να περάσουν. Εκτός, και εάν πρόκειται να επιστρέψουν στο ναύσταθμό τους στη Μαύρη Θάλασσα.

3. Σε περίπτωση σύγκρουσης, τέλος, όπου η Τουρκία είναι μεταξύ των εμπολέμων, «η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης», αναφέρει λεπτομερώς το άρθρο 19 της Συνθήκης του Μοντρέ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact