ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Πιθανή η υποψηφιότητα Κλάους για την προεδρία της χώρας


Το τσέχικο Σύνταγμα δεν επιτρέπει μια τρίτη θητεία στη σειρά, χωρίς όμως και να απαγορεύει μια επί πλέον υποψηφιότητα εάν μετά από δύο συνεχείς προεδρικές θητείες του ιδίου υποψηφίου, μεσολαβήσει ένα «διάλειμμα»

Δεν αποκλείει μια νέα, τρίτη, υποψηφιότητά του για το ύπατο αξίωμα στη χώρα του ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας (2003-2013), ο συντηρητικός και γνωστός ευρωσκεπτικιστής Βάτσλαβ Κλάους..

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος σε τσέχικο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, αυτό το συνδέει με το ενδεχόμενο να είναι επίσης υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές ο ιερέας και καθηγητής θεολογίας Τόμας Χάλικ, με τον οποίο βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση.

«Δεν επιθυμώ πλέον να αναμειγνύομαι και πολύ στην πολιτική, ωστόσο αν ο κύριος Χάλικ αποφασίσει να είναι υποψήφιος και δεν θα υπάρχει ένας αρκετά ισχυρός αντίπαλος υποψήφιος, τότε θα διεξάγω για μια ακόμη φορά στη ζωή μου αυτόν τον προεκλογικό αγώνα», είπε χαρακτηριστικά ο 73χρονος σήμερα Κλάους.

Ο Χάλικ, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ο πνευματικός κληρονόμος του εκλιπόντα πρώην προέδρου της χώρας και αποκαλούμενου «ήρωα της βελούδινης επανάστασης» του 1989 Βάτσλαβ Χάβελ, έχει επανειλημμένα «συγκρουστεί» πολιτικά στο παρελθόν με τον Κλάους.

Ο Κλάους έχει συγκρίνει τον Χάλικ με τον ιερέα των Ιησουιτών Άντονιν Κόνιας, ο οποίος έγινε διαβόητος τον 18ο αιώνα, όταν είχε διατάξει την κατάσχεση και πυρπόληση όλων των μη καθολικών βιβλίων, ενώ από την πλευρά του ο Χάλικ έχει δηλώσει για τον Κλάους πως «αν στις σημαντικές θέσεις υπήρχαν λιγότεροι Κλάους και περισσότεροι Φραγκίσκοι (σ.σ. αναφερόταν στον πάπα Φραγκίσκο), τότε ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος».

Βέβαια, ο Χάλικ θα έχει πρόβλημα αν πραγματικά προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τσεχία που θα διεξαχθούν σε 3,5 χρόνια, καθώς το εκκλησιαστικό Δίκαιο απαγορεύει την άσκηση πολιτικού αξιώματος από ιερωμένους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποσχηματιστεί.

Από την πλευρά του, ο Κλάους έχει διατελέσει ήδη για δύο πενταετείς θητείες πρόεδρος της χώρας και το τσέχικο Σύνταγμα δεν επιτρέπει μια τρίτη θητεία στη σειρά, χωρίς όμως και να απαγορεύει μια επί πλέον υποψηφιότητα εάν μετά από δύο συνεχείς προεδρικές θητείες του ιδίου υποψηφίου, μεσολαβήσει ένα «διάλειμμα». Και αυτό είναι δεδομένο στην περίπτωση του πρώην προέδρου Κλάους, καθώς οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα είναι το 2018 και σε αυτές ο πρόεδρος θα εκλεγεί, για δεύτερη φορά στην ιστορία της Τσεχίας, απευθείας από το λαό.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact