ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δύσκολη αλλά απαραίτητη η συμφωνία με την Τουρκία

Τα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Ηγετών για το Προσφυγικό

Σε ανοιχτή καταγγελία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και σε κάλεσμα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του ομιλία στην Σύνοδο Ηγετών για το Προσφυγικό, που συγκάλεσαν οι ΗΠΑ, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός:

Κατήγγειλε την λογική του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που εκδηλώνεται και καλλιεργείται με την έγερση φρακτών και τειχών απέναντι στις προσφυγικές ροές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η λογική της ξενοφοβίας είναι ντροπή για την Ευρώπη». Επισήμανε την ανάγκη να εξαρθρωθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Εξέφρασε για μια φορά ακόμα σαφή θέση για την επίλυση του μεταναστευτικού και συγκεκριμένα την ανάγκη για:

αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και

κατάργηση των παράνομων μεταναστευτικών οδών και την αντικατάσταση τους με νόμιμες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας είναι δύσκολη, αλλά απαραίτητη, για την αντιμετώπιση τόσο των παράνομων δικτύων διακίνησης, όσο και των ξενοφοβικών αντιλήψεων – αντιλήψεων όπως αυτές που θεωρούν ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι πολυτέλεια και υποστηρίζουν τις επαναπροωθήσεις στην θάλασσα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Προσθέτουν ότι στο πλαίσιο αυτής της τοποθέτησης, η Ελλάδα τόσο μέσω των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, όσο και στις κατ ιδίαν συναντήσεις, έχει θέσει επιτακτικά την ανάγκη για:

Άμεση επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων. Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές. Άμεση αύξηση των στελεχών του Ευρωπαϊκού γραφείου για το άσυλο για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στην χώρα μας. (Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα μέσα στα τελευταία τρία χρόνια έχει βρεθεί να χειρίζεται τον 4ο μεγαλύτερο φόρτο αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη). Ενίσχυση συνεργασίας με την Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες. Άμεση εφαρμογή της απόφασης για ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact