ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Πυλώνες ασφάλειας Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος

Ζητήματα όπως η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, η οικονομική συνεργασία σε μια σειρά από τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ναυτιλία και ο τουρισμός, και το Κυπριακό απασχόλησαν τις σημερινές συνομιλίες της τριμερούς Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ευχαριστώντας τον κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη για τη φιλοξενία της δεύτερης κατά σειρά συνάντησης της τριμερούς και δηλώντας ικανοποιημένος από το γεγονός ότι γνώρισε από κοντά τον αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «στο πλαίσιο των συνομιλιών μας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πλευρές της συνεργασίας μας και δράσεων εμβάθυνσής της σε μια σειρά από τομείς».

Πρώτο, όπως ανέφερε, στον τομέα ασφάλειας «μας ανησυχεί η επιδεινούμενη κατάσταση τη Λιβύη, τη Δυτική Αφρική, το Ιράκ, τη Συρία, η στασιμότητα στο παλαιστινιακό αλλά και η εξάπλωση ακραίων στοιχείων του ισλαμικού εξτρεμισμού που αποτελούν διαρκή και ασύμμετρο κίνδυνο για τον πολιτισμό μας».

«Σε αυτό το ενισχυτικό πλαίσιο μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής στη γειτονιά μας η συνεργασία παίρνει ιδιαίτερα στρατηγική», επισήμανε για να συμπληρώσει πως «Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

«Για τον σκοπό αυτό, για να αντιμετωπίσουμε την ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο όσο και στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουμε», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Δεύτερον, ανέφερε, «αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε οικονομία και εμπόριο με σύγκληση συναντήσεων τεχνικών ομάδων. Επίσης, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σίσι συμφωνήσαμε για μια νέα τεχνική ομάδα για την οικονομία και το εμπόριο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο».

«Μιλήσαμε ειδικότερα για έργα στους τομείς ενέργειας μεταφορών ναυτιλίας, τουρισμού», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Η οικονομική συνεργασία, η εμπορική, η ενεργειακή των χωρών της ανατολικής Μεσογείου συμβάλλουν αποτελεσματικά για την εμπέδωση της ευημερίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Ανέφερε επίσης πως «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό κριθεί απαραίτητο και όπου δεν απαιτεί τη συνεργασία τρίτων χωρών».

«Είχα επίσης ευκαιρία να το κοινό όραμα που διαπνέει και εμένα για δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος. Από πλευράς Ελλάδας στηρίζουμε την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλίων και ελπίζουμε να οδηγήσουν σε ουσιαστική πρόοδο», υπογράμμισε.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact