ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το βέτο για το προσφυγικό το έθεσα ήδη στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής

Τι αποκάλυψε ο πρωθυπουργός για την αποψινή του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιούνκερ

«Ετέθη το βέτο στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Κερδίσαμε το ότι σήμερα η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη και όλοι δείχνουν με το δάχτυλο την Αυστρία. Υπήρχε κίνδυνος να μείνουμε μόνοι μας απέναντι σε όλο αυτό. Κερδίσαμε να σταματήσει η κουβέντα για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη της Σέγκεν. Κάθε εργαλείο έχει την δική του αξία ανάλογα με τον τρόπο που το χρησιμοποιείς» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: «Κάνει λάθος ο φίλος μου ο Βέρνερ Φάιμαν και θα του το πω. Η ραγδαία αύξηση της ακροδεξιάς στην Αυστρία έχει οδηγήσει  σε σπασμωδικές κινήσεις. Δεν απαντάς στην ακροδεξιά ρητορική ακολουθώντας την ακροδεξιά ατζέντα».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως λίγο πριν ξεκινήσει η εκπομπή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν. «Μου τηλεφώνησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απόψε και θέλησε να εκφράσει την συμπαράστασή τους στη χώρας μας. Ενδεικτικά μου είπε πως: ‘’Η κομισιόν είναι μαζί σας να το έχεις στο μυαλό σου και θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθηθεί η Ελλάδα και να μην μείνει μόνη της’’. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι Ελληνικό. Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει στις πλάτες της ένα τεράστιο πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Από την Ελλάδα έχουν περάσει περίπου 800.000 πρόσφυγες/μετανάστες και έχουμε ταυτοποιήσει σχεδόν το 100%. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που εθελοντικά επέστρεψαν στις χώρες τους. Η Turkish Airline δίνει την δυνατότητα με 50 ευρώ και χωρίς έλεγχο να φτάνουν οι μετανάστες από το Μαρόκο ας πούμε, στα σύνορα με την Ελλάδα και από εκεί να περνάνε με τις βάρκες σε ελληνικό έδαφος. Υπάρχει συμφωνίες επανεισδοχής με την Τουρκία. Έχουν δεχθεί πίσω περίπου 300 με 400 ανθρώπους. Έχουμε δεσμευτεί για 50.000 θέσεις σε hot spots και χώρους μετεγκατάστασης. Τον ίδιο αριθμό δεσμεύτηκαν και οι υπόλοιπες χώρες του βαλκανικού δρόμου. Ρώτησε κανείς εκείνες τις χώρες τις υποδομές έχουν κάνει για την υποδοχή προσφύγων».

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στον τουρισμό από την προσφυγική κρίση υπογράμμισε πως: «Υπάρχει μια μικρή μείωση στις προκρατήσεις στην Κω και στην Σάμο. Δεν αφορά τα υπόλοιπα νησιά. Μας ανησυχεί και έχουμε καταρτίσει σχέδιο στο υπουργείο Τουρισμού για να προβληθούν μέσα από μια καμπάνια αυτά τα νησιά. Γι αυτό είχα καλέσει στο Μαξίμου όλους τους αρμόδιους (δημάρχους, περιφερειάρχες ακόμα και ιεράρχες) για να τους επισημάνω πως θα πρέπει να εκλείψουν οι εικόνες χάους στις πλατείες και να μεριμνήσουν, ώστε, να στεγάζονται αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό αφορά και τους δημοσιογράφους οι οποίοι θα πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν μηνύματα χάους και καταστροφής. Δεν είναι καταστροφή για τον τουρισμό ότι έχουμε πρόβλημα σε δύο νησιά».

«Η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση στο προεδρικό Μέγαρο δεν θα είναι άσπρο-μαύρο», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. «Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης», είπε ο πρωθυπουργός.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact