ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Χρειάζονται συμβιβασμοί ώστε η Αριστερά να μην γίνει διάττοντας αστέρας

«Δεν θέλουμε να πέσουμε ηρωικά, θέλουμε να νικήσουμε»

Την ανάγκη για «πρόσκαιρους συμβιβασμούς», ώστε η Αριστερά «να μην γίνει ένας διάττοντας αστέρας», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη δεύτερη πανελλαδική συνδιάσκεψη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε αυτόν τον αγώνα δεν θέλουμε να πέσουμε ηρωικά. Θέλουμε να νικήσουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα προς τους διαφωνούντες εντός του κόμματος.

Όπως υπογράμμισε, ο κ. Τσίπρας, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους νέους του κόμματος ότι «παρά τους αναγκαίους πολιτικούς συμβιβασμούς, παρά τις αναγκαίες υποχωρήσεις μπροστά σε δυνάμεις υπέρτερες, ο στρατηγικός μας στόχος όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά ενισχύεται. Μένουμε στην εξουσία για τη διαχείριση. Μένουμε στην εξουσία για να παλέψουμε να φέρουμε πιο κοντά το στρατηγικό μας στόχο, το κοινωνικό μετασχηματισμό. Και ξέρουμε καλά ότι αυτός ο στόχος, στις μέρες μας, δε μπορεί να υλοποιηθεί σε μια μόνο χώρα. Χρειάζονται ευρύτερες συμμαχίες και αλλαγή των συσχετισμών».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, «για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες κληθήκαμε να δώσουμε έναν σκληρό και άνισο αγώνα για να βάλουμε ένα τέλος στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, της λιτότητας και του αυταρχισμού». Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, απέναντι του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδραστικούς και νεοφιλελεύθερους κύκλους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι στους 7 μήνες της διακυβέρνησής του «χρησιμοποιήσαμε όλα μας τα όπλα για να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού, το δίκιο των ανθρώπων που επί μια πενταετία χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση: Από την στάση πληρωμών στο ΔΝΤ, μέχρι την προσφυγή στο δημοψήφισμα», ενώ κατηγόρησε εκ νέου τους δανειστές για το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, κάνοντας λόγο για «ωμό εκβιασμό» το βράδυ της 12 Ιουλίου για να αποδεχτεί η κυβέρνηση ένα πρόγραμμα προσαρμογής «που αν και είναι σαφώς ηπιότερο από τα προηγούμενα, απέχει πολύ από το να αντικατοπτρίζει το δικό μας κοινωνικό και πολιτικό όραμα».

«Υπήρξαν πολλοί που μας κατηγόρησαν εκείνο το βράδυ ότι προσχωρήσαμε στην λογική ότι τελικά δεν υπάρχει εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό», σημείωσε ο ίδιος, για να απαντήσει πως «όχι μόνο δεν έχουμε υιοθετήσει αυτή την πολιτική και κοινωνική προοπτική, αλλά είμαστε εμείς που πρωταγωνιστούμε στον μεγάλο αγώνα των ευρωπαϊκών κινημάτων και της ευρωπαϊκής αριστεράς για την αλλαγή των συσχετισμών και την αντιστροφή της νεοφιλελεύθερης πορείας της ΕΕ».

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην πολιτική κρίση στην Πορτογαλία, έκανε λόγο για 2 στρατόπεδα εντός της Ευρώπης: αυτό του νεοφιλελευθερισμού που είναι ήδη συγκροτημένο και από την άλλη το στρατόπεδο των δυνάμεων που θέλουν την αλλαγή της σημερινής πολιτικής περικοπών και της λιτότητας και βρίσκεται υπό συγκρότηση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό αλλά και στο μέτωπο της τρομοκρατίας, κάνοντας λόγο για νέους κινδύνους αποσταθεροποίησης και στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας κοινών μετώπων «για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μια νέας συντηρητικής και ρατσιστικής αναδίπλωσης στην Ευρώπη» και «για να χτυπηθούν στη ρίζα τους οι αιτίες που γεννούν τις προσφυγικές ροές και τρέφουν την τρομοκρατία».

«Πέρα από τα μεγάλα στρατηγικά ερωτήματα, όμως, πρέπει να κρατάμε καλά στο μυαλό μας ότι εκεί έξω υπάρχει μια κοινωνία που ασφυκτιά, μια νεολαία κομμάτι της οποίας είστε και εσείς που έχει απολέσει δικαιώματα και έχει στερηθεί την προοπτική της», παρατήρησε στη συνέχεια απευθυνόμενος στο κοινό και εκτίμησε ότι «αυτή η απώλεια της προοπτικής και της προσδοκίας για μια καλύτερη ζωή είναι ο μεγάλος εχθρός της Αριστεράς», υπογράμμισε.

«Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά να είστε βέβαιοι ότι με την δική μας κυβέρνηση σταματάει επιτέλους το μακάβριο πάρτι της εκμετάλλευσης των ανέργων από μεσάζοντες και επιχειρηματίες», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact