ΚΟΣΜΟΣ

Τζιχαντιστές εκτέλεσαν 11 εργάτες που εγκαθιστούσαν καλώδια οπτικών ινών

Θεωρούν το έργο που γίνεται στη βορειοανατολικη Νιγηρία… «απειλή»

Μέλη οργάνωσης που ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σκότωσαν χθες Τρίτη ένδεκα εργάτες σε βορειοανατολική περιοχή της Νιγηρίας, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρα εναντίον των τζιχαντιστών κι ένας κάτοικος.

Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) άνοιξαν πυρ εναντίον εργατών που εγκαθιστούσαν καλώδια οπτικών ινών στο χωριό Ουατζίρκο, 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, τη Μαϊντουγκούρι, πρόσθεσαν οι δύο πηγές.

Οι τζιχαντιστές «άνοιξαν πυρ εναντίον των εργατών, σκοτώνοντας 11 εξ αυτών και τραυματίζοντας πολλούς άλλους», διευκρίνισε ο Μουστάφα Καρίμπε, επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Τα θύματα ήταν κάτοικοι της περιοχής, συμβασιούχοι εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

«Οι δράστες είχαν προειδοποιήσει τους εργάτες να πάψουν να εγκαθιστούν τα καλώδια, αλλά οι τελευταίοι αψήφησαν την προειδοποίηση (…), χρειάζονταν χρήματα για να θρέψουν τις οικογένειές τους», εξήγησε ο Καρίμπε, ο οποίος βρισκόταν στην πόλη Μπίου, περίπου 50 χιλιόμετρα από τον τόπο της σφαγής.

Οι τραυματίες εισήχθησαν σε νοσοκομείο στην κοντινή πόλη Νταμπόα.

Οι τζιχαντιστές πήγαν τρεις φορές να προειδοποιήσουν τους εργάτες να πάψουν να εγκαθιστούν τα καλώδια, καθώς θεωρούν το έργο απειλή, ανέφερε ο Μπουκάρ Μαντούγε, κάτοικος της περιοχής.

«Ο κόσμος πεθαίνει της πείνας, η εγκατάσταση καλωδίων έδωσε σε μερικούς από εμάς μια καλή πηγή εισοδήματος, γι’ αυτό αγνοήσαμε τις προειδοποιήσεις» των τζιχαντιστών, πρόσθεσε ο Μαντούγε, που έδωσε τον ίδιο απολογισμό.

Το ΙΚΔΑ, φράξια της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ που αποσχίστηκε, διαθέτει από 3.500 ως 5.000 μέλη, κατά εκτιμήσεις του κέντρου μελετών International Crisis Group.

Αντίθετα με τους τζιχαντιστές που συνεχίζουν να ορκίζονται πίστη στον ιστορικό ηγέτη της Μπόκο Χαράμ, τον Αμπουμπακάρ Σεκάου και βάζουν συστηματικά στο στόχαστρο τους αμάχους, τα μέλη του ΙΚΔΑ επιτίθενται κυρίως εναντίον στρατιωτικών.

Το ΙΚΔΑ έχει ισχυρή παρουσία στο Ουατζίρκο και γειτονικές περιοχές, παρότι η ζώνη αυτή δεν απέχει πολύ από το δάσος Σαμπίσα, οχυρό των αντιπάλων του της Μπόκο Χαράμ.

Οι τζιχαντιστές που ορκίζονται πίστη στο ΙΚ έχουν εξαπολύσει πολλές επιθέσεις εναντίον νιγηριανών στρατιωτικών στην περιοχή. Τον Απρίλιο, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν στρατιωτική βάση στο Ουατζίρκο, έπειτα από σφοδρές μάχες με στρατιωτικούς, που αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν.

Έκτοτε ο στρατός εγκατέλειψε τη βάση και το χωριό έμεινε ανυπεράσπιστο, με εξαίρεση κάποιες περιπόλους που έγιναν με τη σειρά τους στόχοι επιθέσεων τζιχαντιστών.

Το ΙΚΔΑ δημιουργήθηκε όταν φράξια της Μπόκο Χαράμ αποσχίστηκε το 2016, εξαιτίας των ιδεολογικών διαφορών της με την ηγεσία και ιδίως εξαιτίας των συχνών επιθέσεων εναντίον αμάχων.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η εξέγερση των τζιχαντιστών στη βόρεια Νιγηρία και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 35.000 ανθρώπους, ενώ 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί.

Η σύρραξη εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες, στον Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact