ΚΟΣΜΟΣ

Βαρέα όπλα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα αναπτύξουν οι ΗΠΑ

«Ψυχροπολεμικό» το κλίμα με τη Ρωσία – Οργισμένος ο Πούτιν

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν προσωρινά στις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης βαρέα όπλα για μια ταξιαρχία, ώστε να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στο Ταλίν ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.

«Θα σταθμεύσουμε προσωρινά στις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης οπλισμό για μια ταξιαρχία, ο οποίος περιλαμβάνει οχήματα μάχης και σχετικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Κάρτερ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως πρόκειται κυρίως για άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα για το πεζικό.

Μια αμερικανική ταξιαρχία περιλαμβάνει περίπου 5.000 άνδρες.

«Η Εσθονία, καθώς και η Λιθουανία, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία δέχθηκαν να φιλοξενήσουν υλικό αρκετό για τον εξοπλισμό δύναμης που θα κυμαίνεται από έναν λόχο έως μια ταξιαρχία», δήλωσε ο Κάρτερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μέρος του υλικού θα εγκατασταθεί επίσης στη Γερμανία.

Έχοντας δίπλα του επιτελείς των βαλτικών χωρών, ο Κάρτερ θύμισε ότι ο Ομπάμα είχε δηλώσει στη διάρκεια επίσκεψής του στην Εσθονία: «Είχατε χάσει την ανεξαρτησία σας στο παρελθόν. Με το ΝΑΤΟ δεν θα τη χάσετε ποτέ ξανά». «Και αυτό διότι οι ΗΠΑ και τα άλλα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ είναι απολύτως δεσμευμένα στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας», δήλωσε ο Κάρτερ.

Βαριά αμερικανικά όπλα θα αναπτυχθούν έτσι για πρώτη φορά στις χώρες αυτές, οι οποίες έχουν ενταχθεί πλέον στο ΝΑΤΟ ενώ πριν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου ανήκαν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι χώρες της Βαλτικής και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης διατυπώνουν έντονες ανησυχίες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τις μάχες στην Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές αμφισβητούν την εξουσία του Κιέβου στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Το αμερικανικό σχέδιο για την ανάπτυξη βαρέων όπλων στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη έχει προκαλέσει τον θυμό του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε ως απάντηση την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου του με την ανάπτυξη μέχρι το τέλος του έτους επιπλέον 40 νέων διηπειρωτικών πυραύλων.

Μετά το Ταλίν, ο Κάρτερ πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο, αύριο και μεθαύριο, των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, πριν από έναν σταθμό στη Γερμανία, την Παρασκευή, για να παρακολουθήσει στρατιωτικά γυμνάσια στα οποία συμμετέχουν 12 ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact