ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Η Γερμανία θέλει να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ

Σχέδιο του Σόιμπλε για να εκφοβίσει τη Γαλλία αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός

Η Γερμανία θέλει να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, με άρθρο του που δημοσίευσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian, που φέρει τον τίτλο «Η Γερμανία δεν θα δείξει έλεος στον ελληνικό πόνο-έχει συμφέρον να μας διαλύσει».

«Το ελληνικό οικονομικό δράμα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα για πέντε χρόνια για ένα λόγο: την πεισματική άρνηση των πιστωτών μας να προσφέρουν μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Γιατί, εναντίον της κοινής λογικής, εναντίον της ετυμηγορίας του ΔΝΤ και εναντίον των καθημερινών πρακτικών των τραπεζών όταν αντιμετωπίζουν πιεσμένους οφειλέτες, αυτοί αντιστέκονται σε αναδιάρθρωση του χρέους; Η απάντηση δεν μπορεί να βρεθεί στα οικονομικά επειδή αντίκειται βαθιά στις δαιδαλώδεις πολιτικές της Ευρώπης», επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης.

«Την πρώτη μου εβδομάδα ως υπουργός Οικονομικών, με επισκέφθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος μου έθεσε μία σκληρή επιλογή: να αποδεχθώ τη “λογική” του πακέτου διάσωσης και να εγκαταλείψω κάθε απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους ή να “συντριβεί” η δανειακή συμφωνία -με την άρρητη επίπτωση ότι θα κλείσουν οι ελληνικές τράπεζες», αποκαλύπτει και υποστηρίζει ότι οι εκκλήσεις της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους έπεσαν στο κενό.

Στο άρθρο του ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως «από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο, και σαν να επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός μας ότι τα προγράμματα “διάσωσης” δεν είχε σε τίποτα να κάνει με τη διάσωση της Ελλάδας, μια μεγάλη πλειοψηφία στο Eurogroup -κάτω από την κηδεμονία του Σόιμπλε- είχε υιοθετήσει το Grexit είτε ως προτιμώμενο αποτέλεσμα ή όπλο επιλογής εναντίον της κυβέρνησής μας».

«Ακολούθησαν πέντε μήνες διαπραγματεύσεων σε συνθήκες νομισματικής ασφυξίας και μια υποκινούμενη τραπεζική φυγή υπό την επίβλεψη και την εκτέλεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το μήνυμα ήταν σαφές: αν δεν παραδινόμασταν, σύντομα θα ήμασταν αντιμέτωποι με κεφαλαιακούς ελέγχους, αναλήψεις από ATM, μια παρατεταμένη τραπεζική αργία και τελικά Grexit», υπογραμμίζει σε άλλο σημείο.

«Μετά την κρίση του 2008/9, η Ευρώπη δεν γνωρίζει πώς να ανταποκριθεί. Θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για τουλάχιστον την αποβολή μιας χώρας (δηλαδή, ένα Grexit) για να ενισχυθεί η πειθαρχία; Ή να στραφεί προς μια ομοσπονδία; Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα από τα δύο, το υπαρξιακό άγχος της πάντα αυξάνεται. Ο Σόιμπλε είναι πεπεισμένος ότι όπως έχουν τα πράγματα, χρειάζεται ένα Grexit για να καθαρίσει ο αέρας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ξαφνικά, ένα μονίμως μη βιώσιμο ελληνικό δημόσιο χρέος, χωρίς το οποίο ο κίνδυνος ενός Grexit θα εξασθενούσε έχει αποκτήσει μια νέα χρησιμότητα για για το Σόιμπλε», επισημαίνει.

«Τι εννοώ με αυτά; Με βάση τους μήνες διαπραγματεύσεων, η πεποίθησή μου είναι ότι ο γερμανός υπουργός θέλει η Ελλάδα να σπρωχτεί εκτός του ενιαίου νομίσματος για να βάλει το φόβο στη Γαλλία και να τους αναγκάσει να δεχτούν το μοντέλο του για μια αυστηρή Ευρωζώνη», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact