ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Χάος και ταραχές μετά τον θάνατο συλληφθέντα – Επίθεση στο αυτοκίνητο του βασιλιά και 116 συλλήψεις

Επίθεση από διαδηλωτές δέχθηκε το αυτοκίνητο του βασιλιά Φιλίππου, ενώ ο μονάρχης βρισκόταν σε αυτό, κατά τη διάρκεια βίαιων αναταραχών στις Βρυξέλλες μετά τον θάνατο ενός μαύρου άνδρα που είχε συλληφθεί για παραβίαση των αυστηρών κανόνων κοροναϊού της χώρας.

Ο βασιλιάς Φίλιππος ταξίδευε στο Παλάτι του Λάκεν, την επίσημη κατοικία του, καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να χτυπάνε τη BMW του με βλήματα. Το όχημα γρήγορα επιτάχυνε και απομακρύνθηκε από το σημείο, συνοδευόμενο από το προσωπικό ασφαλείας του βασιλιά.

Περισσότεροι από 500 διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους έφεραν πανό που έγραφαν Black Lives Matter, συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου την Τετάρτη μετά το θάνατο του 23χρονου Ιμπραχίμα Μπαριέ.

Ο Μπαριέ συνελήφθη από την αστυνομία το Σάββατο για παράβαση του ορίου συμμετεχόντων σε εξωτερικούς χώρους, που έχει οριστεί σε τέσσερα άτομα. Η πόλη εφαρμόζει επίσης αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. ως μέρος των περιορισμών που έφεραν το ποσοστό κορονοϊού της χώρας υπό έλεγχο, μετά την εκτόξευσή του τον Νοέμβριο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν Φαν Κουίκενμπορν δήλωσε στο Twitter ότι η αστυνομία «συνέλαβε περισσότερα από 100 άτομα», ενώ ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι είχαν γίνει αρκετές συλλήψεις. Εικόνες από τη σκηνή των ταραχών κοντά στο σταθμό Gare du Nord έδειξαν ότι το αυτοκίνητο του βασιλιά Φιλίππου χτυπήθηκε από βράχους και άλλα βλήματα καθώς οδηγούσε μέσα από την περιοχή.

Ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε από ταραξίες που έριχναν βόμβες μολότοφ, με ένα βίντεο που δείχνει το κτίριο να παραδίδεται στις φλόγες. Άλλες εικόνες έδειξαν φωτιές που είχαν ανάψει στους δρόμους της πόλης.

Ενώ η διαδήλωση ξεκίνησε ειρηνικά, με ομιλίες που δόθηκαν από την οικογένεια του Μπαριέ και τον δικηγόρο τους, από τις 4 μ.μ. τοπική ώρα η ατμόσφαιρα σύντομα άλλαξε.

Πέτρες, πυροτεχνήματα και άλλα αντικείμενα εκσφενδονίζονταν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «Αστυνομία, δολοφόνοι».

«Μια ομάδα διαδηλωτών (50-100 άτομα) παρέμεινε επί τόπου και προκάλεσε διάφορα περιστατικά και ζημιές», ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι αρκετοί αξιωματικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Συνολικά, 116 άτομα συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένων 30 ανηλίκων, και ένας διαδηλωτής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ένας 17χρονος λέγεται ότι τραυματίστηκε αφού χτυπήθηκε από μια γκλομπ.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν από τις αρχές να ρίξουν φως στις συνθήκες που περιβάλλουν το θάνατο του Μπαριέ το βράδυ του Σαββάτου, αλλά και τον διορισμό ενός ανακριτή δικαστή.

Ο Μπαριέ συνελήφθη, αφού φέρεται να προσπάθησε να ξεφύγει από έλεγχο αστυνομικών. Μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα όπου λιποθύμησε και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου κηρύχθηκε νεκρός στις 20:22 τοπική ώρα.
Ο δικηγόρος της οικογένειας ισχυρίστηκε ότι η αρχική αυτοψία έδειξε ο Μπαριέ πέθανε από καρδιακή προσβολή.

«Χρειάστηκαν μεταξύ πέντε και επτά λεπτών για να ενεργήσει κάποιος», είπε. «Θα έπρεπε να τον βοηθούσαν γιατί όσο ο Ιμπραχίμα στερείτο την ελευθερία του, η αστυνομία ήταν υπεύθυνη γι’ αυτόν.»

Τα αρχικά ευρήματα από τον τοξικολογικό έλεγχο ανέφεραν ότι δεν υπήρχε τίποτα που να υποδηλώνει ότι ο Μπαριέ είχε χρησιμοποιήσει φάρμακα πριν από το θάνατό του, αλλά πρόσθεσε ότι βρέθηκε με τρία χάπια ecstasy στην κατοχή του.

Πηγή: Daily Mail

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact