ΕΛΛΑΔΑ

Βελτίωση αλλά και ανοιχτά ζητήματα για την επίλυση του Σκοπιανού

Αναλυτικότερα, ο κ. Νίμιτς μετά τη συνάντηση προέβη σε δηλώσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εργαζόμαστε όλη τη μέρα πολύ εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Παράλληλα υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσώπων των δύο χωρώ, για να εξετάσουν τα πιο διφορούμενα ζητήματα».

Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο κ. Νίμιτς ανέφερε πως οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον, καθώς «υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής».

«Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο», κατέληξε.

Άλλωστε, «αγκάθι» παραμένει η συνταγματική αναθεώρηση που πρέπει να λάβει χώρα στην ΠΓΔΜ και για την οποία η ελληνική πλευρά παραμένει ανυποχώρητη, θέτοντάς τη ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία.

Κοτζιάς: Ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς με δήλωσή του μετά την τριμερή, εξέφρασε την ελπίδα του στην επόμενη συνάντηση «να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών εξήρε τη σημαντική δουλειά που έκανε η ομάδα εργασίας των επιστημόνων και των διπλωματών μας που διεξήγαγε παράλληλες συνομιλίες με τους συναδέλφους της, της άλλης πλευράς και τα βήματα που έχουν επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο ομάδες εργασίας στην κατάρτιση ενός σχεδίου στρατηγικής συνεργασίας για τη θετική μελλοντική ατζέντα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ντιμιτρόφ: Όσο πλησιάζουμε στη λύση τόσο πιο δύσκολα θέματα θα συναντάμε

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις του μετά την επτάωρη συνάντησή τους υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

«Έχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό» ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ και συνέχισε λέγοντας: «Διότι όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα».

«Από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά ζητήματα να σκεφθεί», υπογράμμισε.

«Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη ,και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στο συμβιβασμό που είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια», κατέληξε ο επικεφαλής της διπλωματίας των Σκοπίων.

Για την πρόοδο που σημειώθηκε στη Βιέννη διαβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές

Για την πρόοδο που σημειώθηκε στη Βιέννη διαβεβαίωσαν και διπλωματικές πηγές. Πρόοδος η οποία συνίσταται στο ότι κατέστη πλέον σαφές από τις δύο πλευρές, σήμερα – και σε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ την περασμένη εβδομάδα στα Σκόπια, όπου είχαν κωδικοποιηθεί τα δύσκολα προβλήματα- μια περαιτέρω προσέγγισή τους, με γνώμονα πλέον τις διαφορές επί των προτάσεων της κάθε πλευράς, οι οποίες τώρα πρέπει να αναλυθούν, ποια είναι τα θέματα που δυσκολεύουν την κάθε πλευρά, όπως και ποια είναι τα ζητήματα πρωταρχικής σημασίας και πως θα λυθούν σε μορφή “πακέτου”. Τόνισαν ότι επ΄ αυτού υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι πρόκειται για μία κανονική διπλωματική διαδικασία, στην οποία καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά μία λύση σταθερή και μακρόχρονη που να αντανακλά τη σύνθεση επιμέρους λύσεων των διαφορετικών προβλημάτων.

Η πρόοδος αυτή θα διαφανεί από την προετοιμασία των επόμενων ημερών, κατά την οποία οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή ώστε αμέσως μετά το Πάσχα, ίσως μάλιστα σε συνδυασμό με κάποιο άλλο ταξίδι στη Βαλκανική, να συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να αντιπαραβάλουν και τις απόψεις των κυβερνήσεων σε Αθήνα και Σκόπια. Αν μάλιστα υπάρξουν θετικές απαντήσεις οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν και συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ενδεχομένως κατόπιν σχετικής πρότασης του Ν. Κοτζιά.

Στόχος, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι να φθάσουν οι διαπραγματεύσεις σε ουσιαστικές αποφάσεις που θα λύσουν τον γόρδιο δεσμό, εγχείρημα δύσκολο που απαιτεί εκατέρωθεν ισορροπημένους συμβιβασμούς, ώστε το συνολικό προϊόν της λύσης να ανοίγει τον δρόμο της σταθερότητας και της προόδου στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τις διπλωματικές πηγές, έχει συμφωνηθεί ότι το όνομα θα είναι σύνθετο, καθώς όπως τόνισαν ένα σύνθετο όνομα είναι απείρως καλύτερο για την άλλη πλευρά από το ΠΓΔΜ, αλλά θα είναι κέρδος και για τις δύο πλευρές. Το σημαντικό, πρόσθεσαν, για την ελληνική πλευρά είναι το όνομα να είναι erga omnes, για όλες τις χρήσεις, εσωτερικό και εξωτερικό, και να βρει την έκφρασή του στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας και ειδικότερα αν αυτό προσαρμόζονταν, επί παραδείγματι, ως προς το άρθρο 49 ανάλογα με το άρθρο 118 του ελληνικού συντάγματος που αναφέρεται στη διασπορά και τον απόδημο ελληνισμό και δεν αφήνει παράθυρα να υπονοήσει κανείς κάτι άλλο.

«Σκόπιμη προβοκάτσια» καταγγέλλει το ΥΠΕΞ για δημοσιεύματα

«Σκόπιμη προβοκάτσια» καταγγέλλει το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή δημοσιεύματα που εμφανίζουν ελληνική πηγή να ισχυρίζεται πως η ΠΓΔΜ δήλωσε διατεθειμένη για αλλαγές στο Σύνταγμα.

«Ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε την συγκεκριμένη πληροφορία», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με ανάρτησή του στο twitter, διέψευσε ότι προχώρησε σε οποιαδήποτε άλλη άτυπη ενημέρωση πέραν της δήλωσης που έκανε μετά το τέλος του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος.

«Η διαδικασία για το θέμα του ονόματος βρίσκεται σε μια λεπτή φάση και οι εικασίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης προκαλούν ζημιά. Παραμένω σε όσα έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου και πληροφορώ την κοινή γνώμη ότι δεν έχω κάνει κάποια περαιτέρω ενημέρωση» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ντιμιτρόφ.

Συναντήσεις Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς Δευτέρα και Τρίτη

Δευτέρα και Τρίτη αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τους αρχηγούς των κομμάτων, μετά την απόφασή του να τους ενημερώσει, έναν έναν χωριστά, για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς θα είναι αυτός που θα μεταβεί στην έδρα των κομμάτων και όχι το αντίθετο, δηλαδή οι αρχηγοί των κομμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών. Η αρχή όμως δεν θα γίνει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως θα όριζε το πρωτόκολλο, μετά την άρνηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αποδεχθεί την πρόσκληση ενημέρωσής του από τον υπουργό Εξωτερικών και την αντικατάστασή του από τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο. Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον κ. Κουμουτσάκο στο τέλος, μετά από τις συναντήσεις που θα έχει με τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων, τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη.

Μολονότι δεν είναι ακόμη γνωστή η σειρά με την οποία ο Ν. Κοτζιάς θα επισκεφθεί τις έδρες των κομμάτων, ο ίδιος σχολιάζοντας το θέμα, είπε ότι τη Δευτέρα θα είναι η πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια που θα διαβεί την πόρτα στο «Σπίτι του λαού», στον Περισσό, για τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ την Τρίτη αναμένεται η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά.

ΝΔ: Θα προτείναμε, ωστόσο, στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να ξεκινήσουν την “ενημέρωση” από τον κ. Καμμένο

«Ύστερα από τρεις μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται, παρότι οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ αρνούνται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, η Κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να “ενημερώσει” τα Κόμματα», σχολίασε η ΝΔ με ανακοίνωσή της  μετά την τριμερή συνάντηση.

«Η Νέα Δημοκρατία εξυπακούεται ότι θα ενημερωθεί στο επίπεδο που όρισε η Κυβέρνηση», αναφέρει η Πειραιώς στην ανακοίνωσή της και καταλήγει:

«Θα προτείναμε, ωστόσο, στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να ξεκινήσουν την “ενημέρωση” από τον κ. Καμμένο, μήπως καταλάβουν, επιτέλους, ότι είναι τραγέλαφος, μια Κυβέρνηση σκορποχώρι, να αναζητά συνενόχους στην Αντιπολίτευση για την διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχίας της».

Σκληρή απάντηση σε Κικίλια για τα «μπακαλόχαρτα»

Σκληρή απάντηση στον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, έδωσαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών για την κριτική του κατά της κυβέρνησης σε εθνικά θέματα και ειδικότερα τη φράση του ότι «εξωτερική πολιτική με μπακαλόχαρτα δε γίνεται».

“Αν με τον όρο «μπακαλόχαρτα»- επισήμαναν κύκλοι του ΥΠΕΞ- ο κ. Κικίλιας εννοεί κείμενα που έχουν εκπονηθεί με ιδιαίτερη επιμέλεια από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών με υψηλή επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση, τότε λυπούμαστε για την έλλειψη κρίσης του. Ίσως βρισκεται υπό την επήρεια του υπερβάλλοντος αντιπολιτευτικού ζήλου της παράταξής του. «Επήρεια» είναι μάλιστα μια λέξη που οφείλει να εμπεδώσει, ιδιαίτερα εφόσον προτίθεται να επανέλθει με ερώτηση επί θεμάτων θαλασσίων ζωνών…“

Πηγή: altsantiri.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact