Με αποσταθεροποίηση απειλείται ξανά η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα μετά την καταγγελία του επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Ούγκο Τσάβες ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Τσάβες δεν πέθανε στις 5 Μαρτίου του 2013 αλλά στις 30 Δεκεμβρίου του 2012!
Συγκεκριμένα, ο αντισυνταγματάρχης του Πολεμικού Ναυτικού, Λίμσι Βιγιαφάνα Χοσέ Σαλασάρ, που υπήρξε για χρόνια υπεύθυνος της προσωπικής ασφάλειας του εκλιπόντος προέδρου της χώρας, αποστάτησε στις ΗΠΑ πριν δύο μήνες, αποκάλυψε το στοιχείο αυτό στον Γκιγέρμο Κότσες, τέως πρέσβη της Βενεζουέλας στον Οργανισμό των Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS).
Είναι η πρώτη φορά που προφέρεται από επίσημα χείλη αυτό που κυκλοφορούσε ως φήμη στη χώρα: Η κυβέρνηση είχε αποκρύψει τον θάνατο του Τσάβες προκειμένου να περάσει μια σειρά από νομοσχέδια.
Πάντως, σε περίπτωση που οι ισχυρισμοί αποδειχτούν ορθοί, η κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο θα έχει να λογοδοτήσει απέναντι στην αντιπολίτευση, η οποία πλέον την κατηγορεί ανοικτά πως μεταξύ Δεκεμβρίου 2012-Μαρτίου 2013 πέρασε μια σειρά από νόμους που υποτίθεται πως υπογράφηκαν από τον, ήδη νεκρό, Τσάβες, γεγονός που απειλεί την νομιμότητα της κυβέρνησης.