ΚΟΣΜΟΣ

Βέτο Ιταλίας και Ισπανίας στη σύνοδο κορυφής – Απέρριψαν το ομόλογο-corona

Αιτία η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων.

Ιταλία και Ισπανία συμμάχησαν, και με αφορμή την αρνητική στάση του Βερολίνου για την έκδοση του ευρωομολόγου-corona άσκησαν από κοινού βέτο, με τον Κόντε να στέλνει το βαρύγδουπο μήνυμα πως “θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με τη Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Επιπρόσθετα, τα Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η κίνηση Κόντε έγινε σε συνεργασία με την Ισπανική κυβέρνηση και τον Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος και αυτός ανέμενε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τη σύνοδο κορυφής.

Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή.

Σε μια πρώτη αντίδραση του, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν δίστασε να σηκώσει τους τόνους δείχνοντας εμμέσως την Ολλανδία και τη Γερμανία.

«Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το… θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός η χώρα του οποίου έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact