ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΒΙΝΤΕΟ-Η ηλιακή έκρηξη που κατέγραψε η NASA

Μια πολύ ισχυρή καταιγίδα ηλεκτρισμένων σωματιδίων που εκδηλώθηκε στον Ήλιο κατευθύνεται προς τον πλανήτη μας, σύμφωνα με προειδοποίηση που εξέδωσε η NASA.

Την ηλιακή καταιγίδα εντόπισε το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Το φαινόμενο προέρχεται από μια ηλιακή έκλαμψη της κατηγορίας Χ1.6, που κορυφώθηκε την Τετάρτη στις 20:45 ώρα Ελλάδος.

Η κατηγορία Χ είναι η ανώτερη στη σχετική κλίμακα, ενώ ο αριθμός που ακολουθεί βαθμολογεί την ένταση (π.χ. μια Χ2 έχει διπλάσια ένταση από Χ1).

Αναλυτικότερα, οι ηλιακές εκλάμψεις κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: C (οι πιο ασθενείς), M (μεσαίες) και Χ (ισχυρές). Η τωρινή Χ1.6, αν και ιδιαίτερα ισχυρή, απέχει πολύ από την «θηριώδη» Χ4.9, που είχε συμβεί στον Ήλιο φέτος τον Φεβρουάριο.

Δείτε το βίντεο που ανέβασε πριν από λίγη ώρα η NASA στο YouTube.

Οι επιπτώσεις

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για την ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων ετών που πηγάζει από μια ηλιακή κηλίδα ακριβώς στο κέντρο του Ήλιου και «στοχεύει» απευθείας τον πλανήτη μας.

Το μέγεθος του αντίκτυπου της γεωμαγνητικής καταιγίδας θα εξαρτηθεί από το αν την έκλαμψη θα ακολουθήσει μια έκρηξη στεμματικής ηλιακής μάζας με τους επιστήμονες να κλίνουν στην άποψη ότι πράγματι αυτό συνέβη. εκτιμούν ότι αυτό όντως συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση – αν και το θέμα μελετάται ακόμη.

Η πρόσκρουση του ενεργειακά φορτισμένου πλάσματος με την ατμόσφαιρα της Γης αναμένεται να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό Σέλας στους Πόλους.

Οι επιπτώσεις της καταιγίδας μπορούν να γίνουν αντιληπτές στη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων, τις ραδιοεπικοινωνίες, στο Παγκόσμιο Σύστημα Θεσιθεσίας (GPS), καθώς επίσης και στα επίγεια δίκτυα ηλεκτρισμού.

Θα γνωρίζουμε ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο τα επόμενα εικοσιτετράωρα καθώς τα αποτελέσματα παρόμοιων φαινομένων γίνονται αντιληπτά δύο ή τρεις μέρες μετά την εκδήλωσή τους.

Τουλάχιστον δεν κινδυνεύουμε από την επιβλαβή ακτινοβολία καθώς δεν μπορεί να διαπεράσει την «ασπίδα» της γήινης ατμόσφαιρας. Ομοίως δεν κινδυνεύουν οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Σημειώνεται ότι ο Ήλιος βρίσκεται κοντά στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του κατά τον τρέχοντα ενδεκαετή κύκλο του, γνωστό ως «Ηλιακό Κύκλο 24», ο οποίος πάντως έχει υπάρξει ο πιο αβλαβής των τελευταίων 100 ετών.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact