ΚΟΣΜΟΣ

Βολιβία: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Τζανίνε Άνιες ως μεταβατική πρόεδρο

Για «πολιτική και οικονομική συνωμοσία» έκανε λόγο αντιδρώντας ο Μοράλες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνεχάρη την Τζανίνε Άνιες, τη γερουσιάστρια που ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Έβο Μοράλες την Κυριακή, αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ εξαίρουν την απόφαση της βολιβιανής γερουσιάστριας Τζανίνε Άνιες να αναλάβει την ευθύνη να γίνει μεταβατική πρόεδρος και να οδηγήσει τη χώρα της σε αυτή την δημοκρατική μετάβαση βάσει του Συντάγματος της Βολιβίας και σύμφωνα με τις αρχές της Διαμερικανικής Δημοκρατικής Χάρτας», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπογράφεται από τον Πομπέο, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την επίσημη αναγνώριση της Άνιες από την Ουάσινγκτον.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κατήγγειλε χθες Τετάρτη την αναγνώριση από τη διπλωματία των ΗΠΑ της νέας «de facto κυβέρνησης» που σχηματίστηκε μετά την παραίτησή του από το αξίωμα την Κυριακή και τη φυγή του από τη χώρα με προορισμό το Μεξικό, όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο.

Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος την Τρίτη, παρά την έλλειψη απαρτίας στο βολιβιανό Κογκρέσο.

Ο βετεράνος σοσιαλιστής πολιτικός καταγγέλλει ότι η παραίτησή του οφειλόταν σε στρατιωτικό πραξικόπημα. Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Μοράλες απέδωσε τις εξελίξεις στη χώρα του σε μια «πολιτική και οικονομική συνωμοσία» που υποστηρίχθηκε, αν δεν προήλθε, από τις ΗΠΑ.

Ο Μάικλ Κόζακ, υπηρεσιακός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επικεφαλής του γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου, διαβεβαίωσε νωρίτερα μέσω Twitter ότι η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τη μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact