ΚΟΣΜΟΣ

Βόμβα από Γερμανία: Συμφωνία με συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλιώς διπλό νόμισμα

Δύο σενάρια εξετάζει πλέον το Βερολίνο για την Ελλάδα: συμφωνία με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή παράλληλο νόμισμα.

«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα», κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Martin Jaeger.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Jaeger σχολίασε ότι το ελληνικό ζήτημα ενδεχομένως να συζητηθεί άτυπα στη Σύνοδο των G7, που θα διεξαχθεί στη Δρέσδη, καθώς, όπως σημειώνεται, δεν βρίσκεται στα επίσημα θέματα της Συνόδου.

Bloomberg: Ο Σόιμπλε μιλάει ανοιχτά για παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε τη δυνατότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα «παράλληλο» νόμισμα, διατηρώντας το ευρώ, αν οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές αποτύχουν.

Ο Σόιμπλε έχει τον ρόλο του επιτιθέμενου σκύλου!

Σε αυτή την αποκάλυψη προς το Bloomberg προβαίνουν δύο άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τις απόψεις του. Αμφότεροι τόνισαν πως ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στο «παράλληλο» νόμισμα σε μια πρόσφατη συνεδρίαση στην οποία έδωσε το «παρών». Μάλιστα, ένας εξ αυτών τόνισε πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Μαυροβουνίου που χρησιμοποιεί το ευρώ, καίτοι δεν είναι μέλος της νομισματικής ένωσης.

Αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, σημειώνει το Bloomberg, δείχνουν ότι κάποιοι στη Γερμανία προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, καθώς η αντιπαράθεση με την Ελλάδα σέρνεται από τον Φεβρουάριο. Έτσι, ενώ η Μέρκελ και ο Σόιμπλε λένε δημοσίως πως θέλουν να κρατήσουν στην Ελλάδα στο μπλοκ των 19, την ίδια στιγμή ο τελευταίος δεν αποκλείει την έξοδό της.

Ο Τζάκομπ Φουνκ Κίρκεγκααρντ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τη Διεθνή Οικονομία, με έδρα την Ουάσινγκτον, αναφέρει πως «η Γερμανία είναι έτοιμη να πάει αυτή τη μικροπολιτική πολύ μακριά και ο Σόιμπλε να έχει τον ρόλο του επιτιθέμενου σκύλου. Αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι πολύ χαμηλός».

Σκούτερ vs ΒΜW

Την ίδια στιγμή, από τη Ρίγα, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για να ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια διάσωσης προς την Ελλάδα. Κι όλα αυτά μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα επί λετονικού εδάφους.

Ο Κίρκεγκααρντ λέει με εύγλωττο τρόπο: «Το πρόβλημα είναι ότι ο Τσίπρας οδηγεί ένα σκούτερ και ο Σόιμπλε μια θωρακισμένη BMW».

Τα ΙOUs

Το Bloomberg αναφέρει πως οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος, όπως τα IOUs, θα μπορούσε να είναι μέρος ενός σεναρίου που αναπτύσσεται παράλληλα με το αδιέξοδο σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τον κίνδυνο χρεοκοπίας της.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση του Σόιμπλε για το «παράλληλο» νόμισμα και η απάντηση ήταν ο κ. Σόιμπλε έχει μιλήσει επ’ αυτού σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos. Σε αυτή είχε πει πως λαμβάνει υπόψη του τη συζήτηση, αλλά δεν θέλει να σχολιάσει.

Από τον Φεβρουάριο οι αναλυτές της Goldman Sachs International, με σημείωμά τους, είχαν αναφερθεί σε «υβριδικές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν στην Ελλάδα». Μια υπόθεση είναι ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα IOUs στις εγχώριες συναλλαγές και να κυκλοφορούν ταυτόχρονα με το ευρώ.

Από τη μεριά του, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ, σε πρόσφατη συνέντευξη στη γερμανική FAZ είχε προτείνει τη λύση του παράλληλου νομίσματος, αλλά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στις 11 Μαΐου απέκρουσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο επικεφαλής της ένωσης εξαγωγέων, Άντον Μπέρνερ, τονίζει: «Η οικονομία της Ελλάδας δεν είναι ανταγωνιστική στο ευρώ, έτσι θα ήταν καλύτερα για τους Έλληνες να εισαγάγουν ένα παράλληλο νόμισμα».

Κομισιόν: Το Eurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, από την Κομισιόν αναφέρουν πως δεν υπάρχει καμία διορία στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group. Αυτό επισήμανε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

Η κ. Αντρέεβα πρόσθεσε πάντως πως το Eurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα, προσέθεσε πως οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς κατά τις επόμενες ημέρες.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact