ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βόμβα Δένδια για τα στεγαστικά δάνεια: Πάγωμα του 30% και αποπληρωμή σε 10-15 χρόνια

Τη νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση χρεών των «κόκκινων δανείων», παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας ρίχνοντας όμως βόμβα για τα στεγαστικά δάνεια, αφού πρότεινε να πληρωθεί άμεσα το 70% του ποσού και το υπόλοιπο 30% σε 10-15 χρόνια.

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια προβλέπει είτε να γίνει νέα εκτίμηση της αξίας του στεγαστικού δανείου, είτε να υπάρξει μεταφορά του 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και το διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα. Το κυρίως τμήμα του δανείου θα πρέπει να συνεχίσει να αποπληρώνεται κανονικά προς την τράπεζα ενώ θα υπάρξει ένα δεύτερο τμήμα το οποίο θα μετακινηθεί στο μέλλον, για 10 έως 15 χρόνια, τοκιζόμενο ή όχι. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής θα προβλέπεται επαναδιαπραγμάτευση του δανείου με βάση την αξία του ακινήτου εκείνη τη χρονική στιγμή.

Οπως ανακοίνωσε το πρωί ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο κατά το οποίο οι υπερήμεροι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων να μπορούν να αποπληρώνουν κανονικά το τμήμα του δανείου τους που αφορά την τρέχουσα εμπορική αξία, ενώ η αποπληρωμή της υπερβάλλουσας εμπορικής αξίας θα μετατίθεται στο μέλλον.

Όπως ανέφερε ο κ. Δενδιας, οι τράπεζες θα πρέπει να αναπροσδιορίσουν τις τιμές των ακίνητων ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η αποπληρωμή των υπερήμερων δανείων. Σημείωσε, μάλιστα, πως η αναπροσαρμογή αυτή θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω μιας συμφωνίας του τραπεζικού ιδρύματος με τον οφειλέτη, είτε μιας εφάπαξ απομείωσης των τρεχουσών εμπορικών τιμών των ακινήτων στο περίπου 30%.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact