ΚΟΣΜΟΣ

Βόμβες ιστορικών διαστάσεων εκτόξευσε ο Ζοζέπ Μπορέλ: Γυρίζουμε σελίδα στην ιστορία – Δεν είμαστε «ένωση ειρήνης»

Η «ωραία κοιμωμένη» Ε.Ε. – όπως έχει χαρακτηριστεί εξαιτίας της αδράνειας και των αργών αντανακλαστικών της κατά τη διάρκεια κρίσεων – φαίνεται πως αποφάσισε να αλλάξει τακτική και να ενεργοποιηθεί.

Αφού εδώ και χρόνια κάνει τα στραβά μάτια στην Τουρκία, αφήνοντάς τη να προκαλεί και να απειλεί Ελλάδα και Κύπρο, αποφάσισε να δείξει… πυγμή εναντίον της Ρωσίας, μετά την απόφαση εισβολής στην Ουκρανία.

Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σε επίσημη ενημέρωση από τις Βρυξέλλες κάλεσε το σύνολο της ΕΕ και των κρατών μελών να ακολουθήσουν το χτεσινό παράδειγμα της Γερμανίας για τον επανεξοπλισμό της με ένα στρατιωτικό πρόγραμμα – μαμούθ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάνοντας λόγο για «καθοριστικό σημείο στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» υπογράμμισε ότι «μέχρι σήμερα θεωρούνταν η ΕΕ μια ένωση ειρήνης και δεν θα πρέπει να προμηθεύει όπλα σε άλλη χώρα. Είναι ένα ακόμα ταμπού που πέφτει».

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας λέγοντας ότι συζήτησαν ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικός ο εντοπισμός των ουκρανικών αιτημάτων και των αναγκών για τη στήριξή τους, λέγοντας ότι η ΕΕ θα εργαστεί μαζί με το ΝΑΤΟ προς αυτή την κατεύθυνση.

Τόνισε ακόμη ότι σε επίπεδο συνεργασίας πληροφοριών θα τεθεί σε εφαρμογή το δορυφορικό κέντρο της Μαδρίτης καθώς ο πόλεμος δεν μπορεί να περιμένει -όπως είπε- γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σημείωσε δε, ότι «δεν θα υποτιμήσουμε τις δυσκολίες στη νέα εποχή των σχέσεών μας με τη Ρωσία» κάνοντας λόγο για την ανάγκη η ΕΕ να μειώσει το ταχύτερο δυνατό να την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που προμηθεύεται από τη Ρωσία.

«Πληρώνουμε πολλά» που πάνε στον εξοπλισμό της Ρωσίας υποστήριξε ο Ζοζέπ Μπορέλ λέγοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πόλεμος μιας κλίκας ολιγαρχών και όχι του ρωσικού λαού.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact