ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια και Νότια Κορέα συμφώνησαν για τη συνάντηση των οικογενειών που χωρίστηκαν από τον πόλεμο

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα συμφώνησαν σήμερα να διοργανωθεί τον Οκτώβριο μια νέα συνάντηση μεταξύ των οικογενειών που έχουν χωριστεί από τον πόλεμο (1950-53), έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες που διεξήχθησαν ανάμεσα σε εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού από τις δύο χώρες, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης.

Η συνάντηση αυτή, η δεύτερη σε περίοδο πέντε ετών, θα διεξαχθεί από τις 20 ως τις 26 Οκτωβρίου στη βορειοκορεατική περιοχή Κουμγκάνγκ, πρόσθεσε το υπουργείο.

Βάσει της συμφωνίας που συνήφθη στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ, όπου είχε υπογραφεί και η εκεχειρία του 1953, 100 άνθρωποι από τις δύο πλευρές των συνόρων θα επιλεγούν για να μετάσχουν στη συνάντηση αυτή.

Οι συνομιλίες ανάμεσα σε υπευθύνους του Ερυθρού Σταυρού από τις δύο πλευρές των συνόρων είχαν αρχίσει χθες το πρωί και συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτές αποτελούν το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού που επετεύχθη στις 25 Αυγούστου για να δοθεί τέλος σε μια κρίση που απειλούσε να βυθίσει τις δύο Κορέες σε μια ένοπλη σύγκρουση.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χωριστεί από τον πόλεμο (1950-53), που προκάλεσε τη διαίρεση της κορεατικής χερσονήσου. Πολλοί από αυτούς πέθαναν χωρίς να μπορέσουν να ξαναδούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σήμερα περίπου 66.000 Νοτιοκορεάτες μεταξύ των οποίων πολλοί ογδοντάχρονοι και ενενηντάχρονοι βρίσκονται σε μια λίστα αναμονής για να μετάσχουν σε μια ενδεχόμενη συνάντηση.

Οι συναντήσεις μεταξύ των οικογενειών είχαν αρχίσει έπειτα από μια ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ Βορρά και Νότου το 2000. Αρχικά πραγματοποιείτο μια συνάντηση το χρόνο, αλλά οι εντάσεις που προκύπτουν τακτικά στην κορεατική χερσόνησο είχαν προκαλέσει προβλήματα στην πραγματοποίησή τους. Πολλές συναντήσεις είχαν ματαιωθεί από τη Βόρεια Κορέα την τελευταία στιγμή.

Σήμερα επίσης η Πιονγκγιάνγκ κατηγορεί την Σεούλ ότι θέλει να παρουσιάσει την συμφωνία που επετεύχθη στις 25 Αυγούστου ως μια υποχώρηση από την πλευρά της Βόρειας Κορέας και προειδοποιεί ότι αυτή θα πεταχτεί στα σκουπίδια, συμπεριλαμβανομένης της ρήτρας της για μια συνάντηση των οικογενειών που έχουν χωριστεί από τον πόλεμο, αν η Σεούλ επιμείνει και συνεχίσει την μετάδοση “παραληρηματικών σχολίων”.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact