ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Κρύβει “πυρηνικές” εκπλήξεις για τον Μπάιντεν;

Καθώς ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ – ουν δεσμεύτηκε να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας αφού χαρακτήρισε εχθρό την Ουάσινγκτον, ο Παρκ Γουόν – γκον, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Handong Global University της Σεούλ, έχει προβληματιστεί από μία ιδιαίτερη απουσία.

Η λέξη Bihaekhwa (αποπυρηνικοποίηση), μία από τις βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής για τις παγκόσμιες δυνάμεις που σχετίζονται με τον έναν ή άλλον τρόπο με την Βόρεια Κορέα, δεν ακούστηκε ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου του Κόμματος Εργατών, στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Γουόν – γκον εκτιμά ότι αυτό ρίχνει μία έντονη σκιά στις προοπτικές για πρόοδο ακόμα και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρεια Κορέα επανεκκινήσουν τον διάλογο μετά την ανάληψη της αμερικανικής ηγεσίας από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Παρκ εικάζει ότι και αν ακόμη αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις των Η.Π.Α. με τη Βόρεια Κορέα, η Πιονγκγιάνγκ είναι πιθανό να απαιτήσει συζητήσεις, σε στυλ Ψυχρού Πολέμου, για τον έλεγχο των όπλων και την μείωση του κινδύνου αμοιβαίων απειλών καθώς και την αποδοχή από μέρους της Ουάσινγκτον ότι είναι κράτος που διαθέτει πυρηνικά.

Η απροθυμία του Κιμ Γιονγκ – ουν να αποσυρθεί από το πυρηνικό του πρόγραμμα έρχεται τη στιγμή που η χώρα αποσταθεροποιείται οικονομικά, εξαιτίας των κυρώσεων αλλά και εξασθενεί εξαιτίας των φυσικών καταστροφών και της πανδημίας της Covid-19. Η πανδημία έχει προκαλέσει το κλείσιμο των συνόρων με τη σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, την Κίνα από την οποία η Πιονγκγιάνγκ εξαρτάται τόσο εμπορικά όσο και από πλευράς διάφορων μορφών βοήθειας.

Το μήνυμα προς τις Η.Π.Α. είναι ότι η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει το πρόγραμμα της για την “πυρηνική αποτροπή” αν η Ουάσινγκτον δεν προχωρήσει σε παραχωρήσεις και το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τους τρόπους αντίδρασης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: South China Morning Post

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact