ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Μπλοφάρει ο Πούτιν, δεν θα εγκαταλείψει τον αγωγό South Stream

«Μπλόφα Πούτιν» χαρακτηρίζει η Βουλγαρία την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου περί εγκατάλειψης του σχεδίου για τον αγωγό αερίου South Stream, ενώ η Κομισιόν επισημαίνει πως η εν λόγω εξέλιξη επιβεβαιώνει την ανάγκη να διαφοροποιήσει η ΕΕ τις πηγές των ενεργειακών προμηθειών της.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη Δευτέρα, από την Άγκυρα πως, εξαιτίας της αντίθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ρωσία βρίσκεται σε αδυναμία να συνεχίσει το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος σχεδιάσθηκε για να παρακαμφθεί η Ουκρανία.

Ιδιωτική πρωτοβουλία των ομίλων Gazprom της Ρωσίας και ENI της Ιταλίας και κόστους 16 δισ. ευρώ, ο South Stream, οι εργασίες για τον οποίο άρχισαν επισήμως το Δεκέμβριο του 2012, επρόκειτο να συνδέσει σε μήκος 3.600 χιλιομέτρων τη Ρωσία με τη Βουλγαρία περνώντας κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, για να εξυπηρετήσει στη συνέχεια τη δυτική Ευρώπη, ιδιαίτερα την Ιταλία και την Ελλάδα, μέσω της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας. Επρόκειτο να έχει δυνατότητα 63 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, δηλαδή όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται από την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από την Gazprom τον αυστηρό σεβασμό των κανόνων της ΕΕ, κυρίως να επιτραπεί η πρόσβαση τρίτων στον αγωγό, και μπλόκαρε το πρόγραμμα ελλείψει συμφωνίας από τη ρωσική πλευρά. Οι Βρυξέλλες απείλησαν με κυρώσεις τα επτά κράτη μέλη τους που ενέχονται στο πρόγραμμα, αν άρχιζαν τις εργασίες.

Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Κροατία και η Σλοβενία, καθώς και η Σερβία, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

«Μπλόφα Πούτιν»

Η Βουλγαρία, στην οποία επέρριψε ευθύνες ο πρόεδρος Πούτιν για να εξηγήσει την εγκατάλειψη του προγράμματος του South Stream, αρνήθηκε ότι φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για το θέμα και ο Bούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ επέρριψε με τη σειρά του την ευθύνη σε Βρυξέλλες και Μόσχα.

“Είναι σαφές σε όλους ότι ο South Stream δεν είναι ένα ειδικά ρωσοβουλγαρικό σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ (…). Οι αποφάσεις βρίσκονται πλήρως στα χέρια της Ρωσίας και της ΕΕ”, δήλωσε προς δημοσιογράφους ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους.

“Πιστεύω πως ουδείς στην ΕΕ δεν θα πει ‘όχι’ στο σχέδιο South Stream αν η Ρωσία ευθυγραμμισθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία”, πρόσθεσε.

“O South Stream είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην ΕΕ παρά μόνο αν γίνει σεβαστή η ευρωπαϊκή νομοθεσία”, υπογράμμισε ο Πλεβνέλιεφ. Όμως “στο στάδιο αυτό, η Ρωσία δεν έχει δείξει ότι θέλει να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία”, πρόσθεσε.

Ο Bούλγαρος υπουργός Οικονομίας Μπόζινταρ Λουκάρσκι δήλωσε πάντως σήμερα πως “το σχέδιο δεν έχει τελειώσει όσο δεν έχουμε την επίσημη απόφαση της Ρωσίας”, καθώς η απόφαση του προέδρου Πούτιν δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στη Σόφια.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του βουλγαρικού κοινοβουλίου Μάρτιν Ντιμιτρόφ δήλωσε από την πλευρά του πως ο Ρώσος πρόεδρος επιχειρεί μια μπλόφα.

“Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής εκ μέρους του Πούτιν και της Ρωσίας για να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ και στη Βουλγαρία. Ουδόλως έχουν εγκαταλείψει τον South Stream”, δήλωσε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Nova.

ΕΕ: Προτεραιότητα η ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών

“Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τον South Stream και ο τρόπος με τον οποίο αυτό αποφασίσθηκε επιβεβαιώνουν πόσο σημαντική είναι για την Ευρώπη η διαφοροποίηση των πηγών των προμηθειών της”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για τον Προϋπολογισμό, η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, την επομένη της ανακοίνωσης από τον Rώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το σχέδιο εγκαταλείπεται.

“Αυτή η νέα εξέλιξη θα πρέπει να συζητηθεί. Η συνεχής εξέλιξη του ενεργειακού τοπίου είναι ένας λόγος για να δημιουργήσει η ΕΕ μια Ένωση της Ενέργειας, μία από τις προτεραιότητες της οποίας θα είναι η ασφάλεια των προμηθειών”, ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς.

Βουτιά μετοχών

Στο μεταξύ, οι μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του South Stream σημείωσαν σήμερα μεγάλη πτώση.

Οι μετοχές της γερμανικής χαλυβουργίας Salgitter κατέγραψαν πτώση άνω του 7% στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Η Salgitter είχε εξασφαλίσει ένα μεγάλο συμβόλαιο στην κατασκευή του αγωγού.

Πτώση κατά περισσότερο από 8% σημείωσαν επίσης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου οι μετοχές της ιταλικής εταιρείας Saipem, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η ENI.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact