ΚΟΣΜΟΣ

Βούτηξαν στη μυστηριώδη θαλάσσια τρύπα του Μπελίζ και να τι βρήκαν

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον καταβυθίστηκε σε βάθος 124 μέτρων για να μας πει τι ακριβώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη νερότρυπα του κόσμου

Εγκατεστημένη κάπου 70 χιλιόμετρα στα ανοιχτά των ακτών της Πόλης του Μπελίζ, η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη και βαθύτερη υποθαλάσσια τρύπα του κόσμου, πίσω μόνο από τη Δρακότρυπα της Κίνας.

Και σαν να μη φτάνει αυτό, βρίσκεται στο κέντρο του δεύτερου μεγαλύτερου κοραλλιογενή υφάλου του πλανήτη και μνημείου της UNESCO. Την Great Blue Hole την έκανε γνωστή και παινεμένη ο Ζακ-Ιβ Κουστό το 1971, τα πώς και τα γιατί της παρέμεναν ωστόσο άγνωστα.

Μέχρι πρόσφατα όλα αυτά, καθώς μαζί της ασχολήθηκε ο βαθύπλουτος και πάντα περιπετειώδης Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος με μια ομάδα επιστημόνων πήγαν να ανακαλύψουν την καταγωγή του τουλάχιστον μυστηριώδους αυτού μέρους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Submerging into the @aquaticasubs Stingray to dive the beautiful #Belize #BlueHole

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Richard Branson (@richardbranson) στις 2 Δεκ, 2018 στις 1:53 μμ PST

Με διάμετρο 318 μέτρων και βάθος στα 124 μέτρα, η Great Blue Hole καταπίνει άνετα δύο Boeing 724, για τέτοιο μέγεθος μιλάμε. Ο Μπράνσον πήρε στο ταξίδι του στο άγνωστο και τον εγγονό του Κουστό, τον Φαμπιάν, με τον οποίο μπήκαν στο ειδικό υποβρύχιο του μεγιστάνα και καταβυθίστηκαν, μεταφέροντας ζωντανά την περιπέτειά τους μέσω live streaming.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Very excited to be joining an historic expedition to the bottom of the Blue Hole in #Belize, raising awareness of the need to protect the #ocean and undertaking some fascinating scientific experiments. More details to come… #protecttheocean @oceanunite

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Richard Branson (@richardbranson) στις 29 Οκτ, 2018 στις 3:42 πμ PDT

Οι δυο τους, αλλά και θαλάσσιοι βιολόγοι, δύτες, κινηματογραφιστές και άλλοι επιστήμονες, μπαινοβγήκαν αρκετές φορές στην τρύπα, όντας η πρώτη τόσο οργανωμένη και εξοπλισμένη αποστολή που αναζητεί τις απαρχές της.

Εκεί βρήκαν, ας πούμε, εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου κάτω ακριβώς από την επιφάνεια του νερού, κάτι που όπως μας είπαν οι επιστήμονες μπορεί να περιέχει εντός του τις πρώτες αδιάσειστες ενδείξεις για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδήγησαν στην παρακμή των Μάγια μεταξύ 800-1000 μ.Χ.

Right now we’re seeing proof that the sea levels were once hundreds of feet lower. #DiscoveryLive #BlueHole pic.twitter.com/8FhTBqq7cz

— Discovery (@Discovery) 2 Δεκεμβρίου 2018

Ακόμα εντυπωσιακότερα ήταν τα στοιχεία που βρήκαν και υποδεικνύουν πως η θηριώδης τρύπα δεν ήταν πάντα υποθαλάσσια. Στο νότιο τοίχωμά της εντόπισαν ένα δαιδαλώδες δίκτυο σπηλιών κάτω από την επιφάνεια του νερού, όπου βρήκαν μεγάλους σταλακτίτες! Και σταλακτίτες υπάρχουν μόνο σε στεγνά σπήλαια.

Σπήλαιο ήταν δηλαδή κάποτε, σπήλαιο που κάλυψε κάποια στιγμή από το νερό. Τι οδήγησε στο να καλυφθεί από το νερό; Πιθανότατα η κλιματική αλλαγή…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact