ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι πολίτες της ΕΕ στο επικείμενο δημοψήφισμα δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου

Στο δημοψήφισμα που σχεδιάζει να διεξαγάγει το Λονδίνο για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ δεν θα μπορέσει να ψηφίσει η πλειονότητα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι διατάξεις για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αναμένεται να παρουσιαστούν στο κοινοβούλιο στις 28 Μαΐου, καθώς ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ξεκινά μία διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να εξασφαλίσει μεταρρυθμίσεις από την ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Κάμερον ανέφερε πως οι εκλογικοί κατάλογοι για το δημοψήφισμα θα βασιστούν σε «εκείνους των βουλευτικών εκλογών» που διεξήχθησαν στις 7 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι η πλειονότητα των πολιτών άλλων χωρών της ΕΕ που κατοικούν στη βρετανική επικράτεια δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν.

Όπως και στις βουλευτικές εκλογές, στις κάλπες θα κληθούν οι κάτοικοι της Βρετανίας που είναι πολίτες της Ιρλανδίας ή της Κοινοπολιτείας, που περιλαμβάνει 53 χώρες, από τις οποίες οι δύο είναι επίσης μέλη της ΕΕ: η Μάλτα και η Κύπρος.

Η απόφαση για το αν θα παραμείνει ή όχι στην ΕΕ «είναι μία μεγάλη απόφαση για τη χώρα μας, μία απόφαση που αφορά το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε μία πηγή από το γραφείο του πρωθυπουργού την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι γι΄αυτό που σκεπτόμαστε πως είναι σημαντικό εκείνοι που θα είχαν το δικαίωμα να αποφασίσουν να είναι πολίτες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας ή της Κοινοπολιτείας», είπε η πηγή αυτή.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών Λίαμ Φοξ, πολύ γνωστός για τις ευρωσκεπτικιστικές του απόψεις, τάχθηκε υπέρ του μέτρου αυτού.

«Είναι μία σωστή αντίδραση της κυβέρνησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φοξ. «Το να επιτραπεί στους πολίτες της ΕΕ να ψηφίσουν στο δημοψήφισμά μας θα ήταν ένα απαράδεκτο νέρωμα της φωνής του βρετανικού λαού».

Ο Κάμερον, ο οποίος μόλις επανεξελέγη, δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει από την ΕΕ μεταρρυθμίσεις σε θέματα όπως η μετανάστευση, οι όροι απόκτησης κοινωνικών βοηθημάτων και η δυνατότητα άρνησης μίας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης, προτού ζητήσει από το εκλογικό σώμα να απαντήσει ναι ή όχι στο ερώτημα αν η Βρετανία πρέπει να παραμείνει μέλος της Ένωσης. Το δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί από το 2016 και μετά.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός ξεκινά την εβδομάδα αυτή μία διπλωματική εκστρατεία συναντήσεων με αξιωματούχους της ΕΕ. Σήμερα θα δεχθεί στο Τσέκερς, την εξοχική κατοικία του, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για ένα “δείπνο εργασίας” κατά τη διάρκεια του οποίου οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το μελλοντικό δημοψήφισμα.

Στις 28 και 29 Μαΐου ο Κάμερον θα επισκεφθεί μια σειρά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συναντήσει τους ηγέτες της Δανίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας στην προσπάθεια να αποκτήσει την υποστήριξή τους στις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ.
Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σκοπεύει να συζητήσει με τους ηγέτες και των 27 εταίρων του Λονδίνου στην ΕΕ πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact