ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πώς οι Remainers θα μπορούσαν να κερδίσουν τις εκλογές

Πώς θα μπορούσε ο Μπόρις Τζόνσον να διεκδικήσει μία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτιμάται ότι μπορεί να κερδίσει μία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων (44 εδρών), εκτός εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με τους ψηφοφόρους που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, συνεργαστούν με στρατηγική για να εμποδίσουν μία νίκη του Συντηρητικού κόμματος.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα που διενήργησε η καμπάνια κατά του Brexit «Best for Britain». Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, εάν λιγότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του Remain – περίπου 30% – χρησιμοποιούσαν την ψήφο τους με συγκεκριμένη τακτική, θα μπορούσαν να μετατοπίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να εξασφαλίσουν μία μικρή πλειοψηφία, ενώ εάν το ποσοστό των ψηφοφόρων αυτών που θα ψήφιζαν με στρατηγική, ανέρχονταν στο 40%, τότε η πλειοψηφία τους θα ήταν πολύ μεγαλύτερη (την υπολογίζουν σε περίπου 36 έδρες).

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 46.000 πολίτες για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο και δημοσιοποιήθηκε σήμερα όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τις τελευταίες μέρες επιχειρείται από το κόμμα των Φιλελεύθερων μία προσέγγιση με το κόμμα των Πρασίνων και το Κόμμα της Ουαλίας με στόχο να υπάρξει μία εκλογική συμφωνία με βάση την οποία θα τοποθετήσουν κοινούς υποψηφίους, υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ, σε συγκεκριμένες έδρες, ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών των υποψηφίων θα είναι μικρός για να επηρεάσει σημαντικά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με μία ανάλυση των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών στους Financial Times, το κόμμα των Συντηρητικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα εκλογικό τοπίο που είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που υπήρχε όταν η προκάτοχός του, η Τερέζα Μέι, είχε προκηρύξει τις εκλογές του 2017. Οι πολιτικοί αναλυτές της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι το κόμμα των Εργατικών συγκεντρώνει σήμερα ποσοστά 25%, όπως ακριβώς στις πρόωρες εκλογές του 2017, ενώ το κόμμα των Συντηρητικών βρίσκεται πολύ πιο πίσω σε ποσοστά από ότι στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας των τελευταίων εκλογών, όταν οι Τόρις είχαν 44% και σήμερα εμφανίζονται να συγκεντρώνουν 36%. Και οι πολιτικές περιστάσεις αντανακλούν επίσης τις σημερινές, καθώς και τότε η κ.Μέι επεδίωκε μία μεγαλύτερη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να διασφαλίσει την συμφωνία της για το Brexit, σχολιάζουν.

Ο ακαδημαϊκός Μάθιου Γκούντγουιν γράφει στην Daily Telegraph ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι δυνατό να κερδίσει μία πλειοψηφία, καθώς θεωρεί ότι το σημαντικό κομμάτι που θα συμπληρώσει το παζλ είναι οι έδρες του Εργατικού κόμματος στις περιοχές που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Το 2017, υποστηρίζει, η Τερέζα Μέι κέρδισε μόνο έξι από αυτές τις έδρες και έτσι δεν μπόρεσε να αναπληρώσει τις απώλειες από άλλες περιοχές, αλλά είναι εκείνο το αποτέλεσμα που καλείται να βελτιώσει ο Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Για να εδραιώσει την υποστήριξή του ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Leave, θα πρέπει να συμπιέσει ένα σημαντικό ποσοστό που φαίνεται να κατέχει στις περιοχές αυτές το κόμμα του Brexit (10%).

Ο πολιτικός αναλυτής και καθηγητής, Τζον Κέρτις, υποστηρίζει στους Times ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει την πολυτέλεια να μην κερδίσει σε αυτές τις εκλογές μία ισχυρή πλειοψηφία, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το κόμμα των Εργατικών πιθανόν θα αναζητούσε μία συνεργασία με τους Φιλελεύθερους και το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας για να σταματήσουν την συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το think tank «Institute for Government», στις εκλογές του Δεκεμβρίου τουλάχιστον 50 από τους σημερινούς βουλευτές των κομμάτων δεν θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα. Ανάμεσα σε αυτούς και η πρώην υπουργός Εργασίας, ‘Αμπερ Ραντ, που ανακοίνωσε σήμερα τη μη συμμετοχή της στον προεκλογικό αγώνα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact