ΚΟΣΜΟΣ

«Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν το 1974» λέει ο Ακάρ

Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στις ευθύνες μας στο θέμα των εγγυήσεων στην Κύπρο, λέει ο Ακάρ – «Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν το 1974»

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις ευθύνες μας στο θέμα των εγγυήσεων στην Κύπρο, εμείς βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν το 1974», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας πως «το τί θα κάνουν οι άλλες χώρες είναι δικό τους θέμα». Ανέφερε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν προχωράνε.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ ο Τούρκος Υπουργός είπε «σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και πάντα είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Θέλουμε να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματά μας με ειρηνικά μέσα και μεθόδους».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, «διεξάγονται διερευνητικές επαφές, διαδικασίες αποκλιμάκωσης της έντασης και συναντήσεις για ΜΟΕ. Λέμε ας το κάνουμε αυτό μέσω τριών καναλιών. Δεν προχωράει όμως».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «έχουμε δίκιο 1 εκατομμύριο φορές όσον αφορά τα προβλήματα με την Ελλάδα. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. 16 νησιά εξοπλίστηκαν καταστρατηγώντας τη συνθήκη της Λωζάνης. Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της, η οποία αυξάνεται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές».

Ο κ. Ακάρ επανέλαβε της επικρίσεις προς την Ελλάδα λέγοντας ότι «αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο στις παραβιάσεις της Ελλάδας. Λέμε να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, αλλά τονίζουμε πάντα ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός και ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικών μας δικαιωμάτων ή των Κυπρίων αδελφών μας. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να το αποτρέψουμε αυτό».

Υποστήριξε ότι «με αυτή την εξοπλιστική προσπάθεια η Ελλάδα αναλαμβάνει ένα σοβαρό οικονομικό κόστος». «Η οικονομική τους κατάσταση είναι άλλωστε γνωστή. Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να δουν ότι η οικονομική επιβάρυνση και η ζημιά που θα επιφέρει μια τέτοια υπερβολική εξοπλιστική κούρσα θα πέσει πάνω στην πλάτη του λαού της γειτονικής Ελλάδας».

«Αν το κάνουν αυτό για την Τουρκία δεν αρκεί, αν το κάνουν για την άμυνά τους είναι περιττό. Λέμε κρατήστε το χέρι φιλίας που τείνουμε, αλλά επειδή ξέρουν ότι έχουμε δίκιο, δεν έρχονται στο τραπέζι, φεύγουν. Η φιλία της Τουρκίας είναι σημαντική», ανέφερε.

Ο κ. Ακάρ είπε ακόμα ότι «εμείς θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Η Τουρκία είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας τόσο στην περιοχή όσο και στον κόσμο, δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αντιθέτως η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος».

Επανέλαβε ότι «έχουμε δικαιώματα εγγυητή στο πλαίσιο συμφωνιών στην Κύπρο. Το τι θα κάνουν οι άλλες εγγυήτριες χώρες, εκείνες το γνωρίζουν, αλλά εμείς δεν εφησυχάζουμε ως προς αυτό. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις ευθύνες μας, εμείς βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν το 1974.

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο των Κυπρίων αδελφών μας. Η δράση των Κυπρίων αδελφών μας σε συντονισμό με την Τουρκία είναι πολύ σημαντική», είπε.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact