ΚΟΣΜΟΣ

Wall Street Journal: «Ο Ερντογάν θέλει χρήματα από τη Σαουδική Αραβία όχι γεωπολιτική»

Οι κάρτες αναδιανέμονται στη Μέση Ανατολή… από τότε που ο de facto ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αλ Ναχιάν, ήρθε στην Τουρκία τον περασμένο μήνα και προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν, έγιναν αξιοσημείωτες καταγγελίες…, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Η Wall Street Journal, μια από τις κορυφαίες αμερικανικές εφημερίδες, έγραψε ότι ο Ερντογάν και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, ο οποίος πήγε πρόσφατα στο Κατάρ, παραλίγο να συναντηθούν, αλλά τα προγράμματα δεν συμπίπταν.

Αναφέροντας ότι η διοίκηση του Κατάρ μεσολαβεί μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας, η εφημερίδα μετέφερε τις λεπτομέρειες στους αναγνώστες της:

«Άνθρωποι που γνωρίζουν τις προσπάθειες του Κατάρ να φέρει κοντά τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία είπαν ότι προσπαθούν να έχουν μια συνάντηση μεταξύ του Σαλμάν και του Ερντογάν, η συνάντηση των οποίων ήταν αδιανόητη πριν. Αυτό ήταν το μήνυμα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί λύση στην ένταση που διχάζει την περιοχή εδώ και χρόνια».

«Στόχος δεν είναι η επιδιόρθωση σχέσεων»

Σημειώνοντας ότι τα σχέδια των αρχών του Κατάρ να φέρουν τους δύο άντρες κοντά στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα απέτυχαν, η Wall Street Journal ανέφερε: «Οι εμπλεκόμενοι είπαν επίσης ότι οι αρχές αναζητούν κατάλληλο χρόνο και τόπο τις επόμενες εβδομάδες»

Η Wall Street Journal τόνισε ότι υπάρχει αβεβαιότητα στην περιοχή ιδιαίτερα μετά τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ και υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να μειώνουν τον ρόλο τους στη Μέση Ανατολή μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν .

Η εφημερίδα υποστήριξε ότι η ελπίδα για διάλογο στην περιοχή δεν είναι η «επιδιόρθωση των σχέσεων», αλλά η βελτίωση των διαύλων επικοινωνίας σε περίπτωση κρίσιμης εξέλιξης.

Ο Σαλμάν θέλει την υπόσχεση του Ερντογάν

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, «η συνάντηση Ερντογάν και Σαλμάν είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα που βλάπτουν τις σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας. Ανάμεσά τους και ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι ο Σαλμάν ήθελε την υπόσχεση του Ερντογάν να μην θέσει ξανά το θέμα της δολοφονίας Κασόγκι.

Αν και η εφημερίδα δεν μετέφερε ποια είναι η απάντηση του Ερντογάν σε αυτό το θέμα, έγραψε: «Ο κ. Ερντογάν θέλει χρήματα και όχι γεωπολιτική. Ο Ερντογάν αναζητά ένα οικονομικό σχοινί κατάδυσης στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται στα χέρια της νομισματικής κρίσης».

Sözcü

The Hellenic Information Team

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact