ΚΟΣΜΟΣ

Wall Street Journal: Οι επιχειρηματίες ανατριχιάζουν με τις πρόωρες εκλογές -Τα πάντα έχουν παγώσει στην Ελλάδα

Ο φόβος του κενού ή, αλλιώς, το πλήγμα που επιφέρει το πολιτικό αδιέξοδο στην επιχειρηματικότητα της Ελλάδας. Με την Προεδρική εκλογή να βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο και την πολιτική αναταραχή να έχει αγγίξει «κόκκινες» περιοχές, οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα τραβούν χειρόφρενο.

Με ένα εύγλωττο ρεπορτάζ, η Wall Street Journal δίνει φωνή σε κάποιους Έλληνες επιχειρηματίες που βλέπουν τα επενδυτικά πλάνα τους να μένουν στο κενό, όσο δεν ξεκαθαρίζει η κατάσταση και το πολιτικό τοπίο παραμένει θολό. Κάνουν λόγο για καθυστερήσεις που είναι αποτέλεσμα του γεγονός ότι ουδείς γνωρίζει αν η χώρα θα πάει προς εκλογές ή θα εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως σημειώνεται στο άρθρο, πολλοί επιχειρηματίες φοβούνται την προοπτική πρόωρων εκλογών, ειδικά αν αυτές αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ που κινείται σε μια «αντι-επιχειρηματική» λογική. «Αυτή η προοπτική δημιουργεί ανατριχίλες στους επιχειρηματίες», αναφέρει το γενικός διεθυντής της Eltex ΑΝΕΜΟΣ ΑΕ, Θοδωρής Σιέτης, «σε μια εποχή που θα έπρεπε να έχουμε επενδύσεις και η οικονομία να προχωράει μπροστά, έχουμε μια επιβράδυνση».

Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις 

Ο κ. Σιέτης οδήγησε την επιχείρησή του στο δρόμο του Χρηματιστηρίου, μια εισαγωγή που χαιρετίστηκε από πολλούς, καθώς συνέβη σε μια εποχή που ουδείς επιθυμούσε να μπει σε αυτό. Οι ξένοι επενδυτές θεώρησαν πως αυτό ήταν ένα σημάδι ανάκαμψης και επιστροφής στην ομαλότητα. Η Eltex μπήκε στη διαδικασία να εκπονήσει ένα μακρόπνοο σχέδιο για την κατασκευή αιολικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, μια δυναμική επένδυση που «βλέπει» στο μέλλον, αλλά τώρα είναι υποχρεωμένη να περιμένει τις εξελίξεις. «Υπάρχουν μια σειρά από αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για υλοιποιηθεί το πλάνο, επομένως τώρα περιμένουμε», σημειώνει.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το σχέδιο που δεχθεί ένα μεγαλοπρεπές «στοπ». Οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις που ετοίμαζε η κυβέρνηση, σημειώνει το άρθρο, αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει. Ιδιωτικοποιήσεις όπως το αεροδρόμιο της Κρήτης ή τουριστικά ακίνητα έχουν σταματήσει να προχωρούν. Την ίδια στιγμή τα μηνύματα των ανθρώπων της τουριστικής βιομηχανίας δεν είναι καλά, θεωρώντας πως ο τομέας ευθύνης τους θα επηρεαστεί άμεσα από αυτή την αβεβαιότητα.

Βλέποντας και κάνοντας 

Η προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αναταραχής, είναι ικανή να μετριάσει ακόμη και τα επιτεύγματα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, γράφει η εφημερίδα. Όπως επί παραδείγματι την άνοδο του ΑΕΠ. Ο επιχειρηματίας Νίκος Μανεσιώτης ανησυχεί με τη σειρά του για όλα αυτά. Διατηρεί μια οικογενειακή εταιρεία εισαγωγών που ξεκίνησε από τον παππού του το 1919. Από την ίδρυσή της η εταιρεία έχει έδρα το λιμάνι ρτου Πειραιά. Κατάφερε να αντέξει πολέμους, την Κατοχή, τις τραπεζικές κρίσεις και τις αλλαγές κυβερνήσεων. Η πιο πρόσφατη ταλαιπωρία της ήταν η πιστωτική στενότητα, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της κρίσης στην Ευρωζώνη. Η εταιρεία του κ. Μανεσιώτη εισάγει μπαχαρικά και τροφές για ζώα και πλέον βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής ως προς τις πιστώσεις και τις εμπορικές συνεργασίες της εντός και εκτός Ελλάδας.

Ωσαύτως προσεκτικοί είναι οι ξένοι επενδυτές. Όταν ακούν «Ελλάδα» μαζεύουνται. Προσφάτως, κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων συγκεντρώθηκαν σε ένα φόρουμ που έγινε στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης. Κανείς, όμως, δεν έκανε κίνηση προς την Ελλάδα, καθώς περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Ελληνας αξιωματούχος, που παρακολουθεί τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, είπε στην εφημερίδα: «Υπάρχει ένα κλίμα ”βλέποντας και κάνοντας” στους ξένους επενδυτές. Κάτι έχει αλλάξει στην αντιμετώπισή τους προς τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποχωρούν – μένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξακολουθούν να πληρώνουν δικηγόρους και μηχανικούς για να ελέγξουν τις συμβάσεις με την Ελλάδα, αλλά δεν είναι τόσο σίγουροι για να σου υπογράψουν και μια επιταγή».

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact