ΚΟΣΜΟΣ

Χαιρετίζει ο Ομπάμα την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ασφάλειας με το Αφγανιστάν.

«Ιστορική ημέρα» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα χαιρετίζοντας με αυτό τον τρόπο την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια (Bilateral Security Agreement, BSA) από έναν αντιπρόσωπο της αφγανικής κυβέρνησης και τον Αμερικανό πρεσβευτή, η οποία θα επιτρέψει να παραμείνει μια -πολύ μικρότερη από τη σημερινή- αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν μετά το 2014.

«Αυτή η συμφωνία είναι μια πρόσκληση από μέρους της αφγανικής κυβέρνησης να ενισχύσουμε τη σχέση την οποία έχουμε οικοδομήσει κατά τη διάρκεια των 13 τελευταίων ετών», είπε ο Ομπάμα σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, κρίνοντας ότι θα προσφέρει στους Αμερικανούς στρατιωτικούς το «απαραίτητο νομικό πλαίσιο» για να εκτελούν την αποστολή τους στο αφγανικό έδαφος μετά το 2014.

Τη συμφωνία αυτή υπέγραψαν στην Καμπούλ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Τζέιμς Κάνιγχαμ και ο Χανίφ Άτμαρ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του νέου προέδρου του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του τελευταίου στο αξίωμά του.

«Η BSA αντανακλά τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τη νέα αφγανική κυβέρνηση ενότητας», προσέθεσε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι η «εταιρική» σχέση την αποκατάσταση της οποίας σηματοδοτεί η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει «την εθνική κυριαρχία και τη σταθερότητα» του Αφγανιστάν και θα συμβάλλει να επιτευχθεί ένας κοινός σκοπός, η «νίκη επί της αλ Κάιντα και των εξτρεμιστών συμμάχων της».

Η υπογραφή της συμφωνίας, η οποία θεωρείται υπόδειγμα και προοίμιο για αρκετές παρόμοιες με κράτη μέλη του NATO, είχε αναβληθεί πολλές φορές λόγω των ενστάσεων στις διατάξεις της που πρόβαλε ο τέως πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

Βάσει της συμφωνίας αυτής αναμένεται 12.500 ξένοι στρατιώτες, εκ των οποίων οι 10.000 θα είναι Αμερικανοί, να παραμείνουν σε εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων του Συμφώνου στα τέλη της χρονιάς.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης της επαρχίας Παντσίρ Άμπντουλ Ραχμάν Καμπίρι διεμήνυσε ότι οι κάτοικοί της θα εξεγερθούν εάν ο νέος πρόεδρος Ασράφ Γάνι, ο οποίος ανήκει στη φυλή Παστούν, δεν τηρήσει τη συμφωνία με τον ηγέτη που προκρίνουν οι ίδιοι, τον Αμπντουλά Αμπντουλά.

Βάσει της συμφωνίας για την οποία διαμεσολάβησαν οι ΗΠΑ, ο Αμπντουλά θα αναλάβει ρόλο παρόμοιο με αυτόν του πρωθυπουργού στη Δύση και ο πρόεδρος Γάνι και ο Αμπντουλά θα μοιράζονται την εξουσία και θα λαμβάνουν από κοινού τις πιο κρίσιμες αποφάσεις.

Ωστόσο ο Καμπίρι εξέφρασε φόβους πως ενδέχεται να επιχειρηθεί να εκδιωχθεί από τον θώκο αυτό ο Αμπντουλά. «Οι κάτοικοι της Παντσίρ παρακολουθούν την κατάσταση. Εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία, ο κόσμος θα βγει στους δρόμους», διεμήνυσε.

Ένας πρώην αξιωματικός του στρατού, ο οποίος απέφυγε να πει το όνομά του, δήλωσε πως ο ίδιος και πολλοί άλλοι δεν θα διστάσουν να πάρουν τα όπλα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact