ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθός: Δεν έχουμε τη λογική της αναπαραγωγής ενός πελατειακού συστήματος

«Σε αυτές τις καρέκλες βρεθήκαμε επειδή ακριβώς δεν είμαστε μέρος αυτού του συστήματος»

«Μια αυτονόητη πολιτική διαδικασία αλλαγής διοικήσεως σε κρίσιμους τομείς πάει να αναχθεί σε μείζον πολιτικό γεγονός και να πληγεί σε αυτό ακριβώς που ξέρει η κοινωνία ότι είναι το ηθικό μας και το πολιτικό πλεονέκτημα. Ότι δηλαδή δεν είχαμε σχέση με το πελατειακό πολιτικό σύστημα και τη φαυλότητα των προηγούμενων περιόδων…»

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στην διαδικασία αλλαγής διοικήσεων στα Νοσοκομεία, που έχει προκαλέσει την αντίδραση των διοικητών, αλλά και της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός είπε ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει σοβαρή διαδικασία επιλογής, υπογραμμίζοντας ότι «ούτε κομματικό στρατό έχουμε να περιμένει, για να καταλάβει αυτές τις θέσεις, ούτε έχουμε τη λογική της αναπαραγωγής ενός πελατειακού συστήματος το οποίο μας έχει οδηγήσει σαν χώρα σε αυτό το σημείο. Σε αυτές τις καρέκλες βρεθήκαμε επειδή ακριβώς δεν είμαστε μέρος αυτού του συστήματος», είπε χαρακτηριστικά. Για κυκλώματα και συμφέροντα, που πρέπει να σπάσουν και για ψευδεπίγραφη επίκληση της αξιοκρατίας σε σχέση με τους διοικητές, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Ο Ανδρέας Ξανθός μίλησε για «σύστημα το οποίο αντιδρά με λυσσώδη τρόπο», ανέφερε ότι υπάρχουν διοικητές οι οποίοι αυτές τις ημέρες αρχίζουν και δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, υπάρχουν καταγγελίες από στελέχη της αντιπολίτευσης για «σταλινικά πογκρόμ και σφαγές». «Πρέπει σε αυτή τη χώρα και να σοβαρευτούμε και να συνεννοηθούμε», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση που αφήσαμε επί 11 μήνες τις ίδιες διοικήσεις στα νοσοκομεία» και στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετέχει στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όπως είπε ο υπουργός της Επιτροπής Αξιολόγησης πάνω από το 80% των διοικητών κρίθηκαν αρνητικά με εισήγηση την μη παραμονή τους στο σύστημα και από τους υπόλοιπους ένα 15% με 20%, υπάρχουν περιπτώσεις που εισηγείται θετικά με μία οριακή ή μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Η ηγεσία του υπουργείου διατηρεί το δικαίωμα τη τελικής επιλογής, και ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχει θετική εισήγηση σε ένα ποσοστό από αυτό θα συνεκτιμήσει και άλλα πράγματα, όπως την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και εντάσεων μέσα στο χώρο του νοσοκομείου. Το σίγουρο είναι, είπε ο υπουργός ότι ένα 10% με 15% των σημερινών διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στο σύστημα υγείας θα παραμείνει στο σύστημα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα. «Και επ’ ουδενί δεν δικαιολογεί κλίμα άλωσης και κομματοκρατίας το οποίο αναπαράγεται αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση».

Το πρόβλημα του συστήματος υγείας δεν είναι μόνο ούτε κυρίως διοικητικό, είπε ο Ανδρέας Ξανθός, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι η πολιτική κατεύθυνση και οι πολιτικές προτεραιότητες που υπάρχουν για το σύστημα υγείας. Και άρα και η δυνατότητα των διοικητών να υπηρετήσουν ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο.

«Εμείς, θα κάνουμε την επιλογή των ανθρώπων οι οποίοι θα διοικήσουν το σύστημα με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας δωρεάν, έγκυρη, αποτελεσματική και ισότιμη περίθαλψη σε όποιον κατοικεί σε αυτή τη χώρα», υπογράμμισε ο Παύλος Πολάκης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact