ΚΟΣΜΟΣ

«Χαστούκι» Fitch στη Γαλλία -Υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο

Ελλειψη προόδου στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας επικαλέστηκε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, υποβαθμίζοντας το κρατικό αξιόχρεο της Γαλλίας από AA+ σε AA, αναθεωρώντας επίσης την προοπτική του σε σταθερή (από αρνητική).

Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης χαρακτήρισε «αδύναμες» τις οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας και σημείωσε ότι αυτές επιβαρύνονται από τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και σταθεροποίησης του λόγου του γαλλικού κρατικού χρέους.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί πάνω από το 98% του ΑΕΠ και θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό το 2016 πριν μειωθεί το 2017 στο 93,7%, σημειώνει ο οίκος και προσθέτει πως οι αναλυτές του αναμένουν ο λόγος του χρέους της Γαλλίας προς το ΑΕΠ της θα φθάσει πολύ κοντά στο 100% πριν μειωθεί με βραδύ ρυθμό στο 94,9% προς τα τέλη της δεκαετίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Η γαλλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί λιγότερο από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια», εξηγεί ο Fitch στην ανακοίνωσή του.

Η γαλλική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως διαβεβαιώνοντας ότι «η πολιτική που ακολουθείται αρχίζει να αποφέρει καρπούς». Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «οι εταιρείες επωφελούνται από τις πρώτες θετικές συνέπειες της μείωσης των κρατήσεων, που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια». Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εκτίμησε επίσης ότι «οι τελευταίοι δείκτες ενδυναμώνουν την προοπτική ανάπτυξης» της χώρας.

Ομως, τα επιχειρήματα δεν κατάφεραν να πείσουν τον οίκο αξιολόγησης, σύμφωνα με τον οποίο το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών της Γαλλίας «δεν φαίνεται επαρκές για να αντιστρέψει τις αρνητικές τάσεις που βαρύνουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και την ανταγωνιστικότητα».

Ο Fitch υπολογίζει ότι η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώρου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Γαλλίας θα είναι 0,4% το 2014 και 0,8% το 2015, μια χρονιά κατά την οποία «η υποτίμηση του ευρώ και οι πιο χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα υποστηρίξουν κάπως την ανάπτυξη».

Στις 10 Οκτωβρίου ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s είχε προειδοποιήσει τη Γαλλία υποβαθμίζοντας σε «αρνητική» από «σταθερή» την προοπτική του για την εξέλιξη του αξιόχρεού της, αν και διατήρησε τη βαθμολογία του στο ΑΑ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact