ΚΟΣΜΟΣ

«Χαστούκι» Fitch στη Γαλλία -Υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο

Ελλειψη προόδου στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας επικαλέστηκε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, υποβαθμίζοντας το κρατικό αξιόχρεο της Γαλλίας από AA+ σε AA, αναθεωρώντας επίσης την προοπτική του σε σταθερή (από αρνητική).

Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης χαρακτήρισε «αδύναμες» τις οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας και σημείωσε ότι αυτές επιβαρύνονται από τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και σταθεροποίησης του λόγου του γαλλικού κρατικού χρέους.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί πάνω από το 98% του ΑΕΠ και θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό το 2016 πριν μειωθεί το 2017 στο 93,7%, σημειώνει ο οίκος και προσθέτει πως οι αναλυτές του αναμένουν ο λόγος του χρέους της Γαλλίας προς το ΑΕΠ της θα φθάσει πολύ κοντά στο 100% πριν μειωθεί με βραδύ ρυθμό στο 94,9% προς τα τέλη της δεκαετίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Η γαλλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί λιγότερο από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια», εξηγεί ο Fitch στην ανακοίνωσή του.

Η γαλλική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως διαβεβαιώνοντας ότι «η πολιτική που ακολουθείται αρχίζει να αποφέρει καρπούς». Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «οι εταιρείες επωφελούνται από τις πρώτες θετικές συνέπειες της μείωσης των κρατήσεων, που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια». Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εκτίμησε επίσης ότι «οι τελευταίοι δείκτες ενδυναμώνουν την προοπτική ανάπτυξης» της χώρας.

Ομως, τα επιχειρήματα δεν κατάφεραν να πείσουν τον οίκο αξιολόγησης, σύμφωνα με τον οποίο το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών της Γαλλίας «δεν φαίνεται επαρκές για να αντιστρέψει τις αρνητικές τάσεις που βαρύνουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και την ανταγωνιστικότητα».

Ο Fitch υπολογίζει ότι η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώρου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Γαλλίας θα είναι 0,4% το 2014 και 0,8% το 2015, μια χρονιά κατά την οποία «η υποτίμηση του ευρώ και οι πιο χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα υποστηρίξουν κάπως την ανάπτυξη».

Στις 10 Οκτωβρίου ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s είχε προειδοποιήσει τη Γαλλία υποβαθμίζοντας σε «αρνητική» από «σταθερή» την προοπτική του για την εξέλιξη του αξιόχρεού της, αν και διατήρησε τη βαθμολογία του στο ΑΑ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Δένδιας διαψεύδει τον Στόλτενμπεργκ! Μείζον θέμα με το ΝΑΤΟ

Πηγές του υπουργείου εξωτερικών διαψεύδουν τον ισχυρισμό Στόλτενμπεργκ…

Σοκαριστικό βίντεο: Αστυνομικοί δολοφονούν με σακούλα Αφροαμερικανό

Ένα σοκαριστικό βίντεο βλέπει το φως της δημοσιότητας…

Δυσάρεστα νέα για την Τουρκία και τον Σουλτάνο!

Τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο…

Το πρωτοφανές covid μέτρο των Ολλανδών στα σχολεία αγγίζει τα όρια της τρέλας

Με 71.129 θετικά κρούσματα και 6.230 θανάτους συνολικά…

Σχολεία: Τα 16 μέτρα που θα ισχύουν από 14/9

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίγουν όλες οι εκπαιδευτικές…

Φόβοι για βεντέτα: «Πακιστανική μαφία» εναντίον Ελλήνων στην Κρήτη

Συνελήφθησαν συνολικά 24 άτομα, 22 Πακιστανοί και 2…

«Big Brother»: Θύελλα αντιδράσεων με το απαράδεκτο πλάνο παίκτριας

Μπορεί τα νούμερα του «Big Brother» να κρίνονται…

Έρχεται συμφωνία-»πακέτο» με την Γαλλία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα…
contact