ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ξεκαθάρισμα» στην Κεντροαριστερά μετά τις διακοπές του Αυγούστου


Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, η Δημοκρατική Αριστερά θα πραγματοποιήσει το δικό της συνέδριο μετά την ήττα των ευρωεκλογών και το Ποτάμι θα παρουσιάσει τις κυβερνητικές θέσεις του

Το νέο τοπίο στον χώρο της Κεντροαριστεράς πρόκειται να αρχίσει να διαμορφώνεται αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου.

Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, η Δημοκρατική Αριστερά θα πραγματοποιήσει το δικό της συνέδριο μετά την ήττα των ευρωεκλογών και το Ποτάμι θα παρουσιάσει τις κυβερνητικές θέσεις του.

Από τις εκλογές του Ιουνίου και μετά το Ποτάμι φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις, καθώς αποτελεί τον βασικό πόλο έλξης προσωπικοτήτων που κινούνται στον κεντροαριστερό χώρο.

Συγκεκριμένα, αρκετοί από τους υπογράφοντες της Κίνησης των 58, οι οποίοι δεν ήταν μέλη του ΠΑΣΟΚ, έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ελιά και βρίσκονται σε τροχιά σύγκλισης με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Ορισμένοι από αυτούς είναι οι Αρίστος Δοξιάδης, Κίμων Χατζημπίρος και Μάνος Ματσαγκάνης. Η προσέγγισή τους με το Ποτάμι δεν σημαίνει προς το παρόν προσχώρηση, ωστόσο αρκετοί από τους 58 εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τους χειρισμούς που έγιναν στο διάλογο με το ΠΑΣΟΚ και σημειώνουν με πικρία πως “η Ελιά ξεράθηκε νωρίς”. 

Ο διάλογος με το Ποτάμι έχει ήδη ξεκινήσει και ήδη εκφράζεται η πεποίθηση πως πρόκειται για την αρχή μιας πορείας που θα καταλήξει σε ένταξη, καθώς το ΠΑΣΟΚ “δεν έχει την ευρύτερη ακτινοβολία να ηγηθεί του χώρου”. Επιπλέον κοντά στο Ποτάμι, χωρίς να συμμετέχουν συστηματικά στο διάλογο που έχει ξεκινήσει, βρίσκονται και οι κκ Λιβαδάς και Αντωνίου, οι οποίοι πολλές φορές έχουν εμφανιστεί να κινούνται πέριξ του κόμματος του κ. Θεοδωράκη, βλέπουν θετικά την προσπάθεια, όμως ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν κάνουν το βήμα. Ερώτημα αποτελεί το τι θα πράξει ένας εκ των εμπνευστών της Ελιάς Γιάννης Βούλγαρης. Μετά τις ευρωκλογές έδειξε να απομακρύνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ έστειλε μηνύματα παρακολουθώντας το συνέδριο του Ποταμιού επί δύο ημέρες. 

Σε συνομιλίες με τον Σταύρο Θεοδωράκη βρίσκεται και ο Σπύρος Λυκούδης από τη Δημοκρατική Αριστερά. Ο κ. Λυκούδης δεν φαίνεται, προς το παρόν, διατεθειμένος να εγκαταλείψει το κόμμα απ’ όπου προέρχεται, όμως στελέχη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης που εκπροσωπεί δεν είναι καθόλου σίγουρο αν παραμείνουν στη ΔΗΜΑΡ μέχρι το συνέδριο. Τα στελέχη που βρίσκονται στο πλευρό του κ. Λυκούδη, στην περίπτωση που αποφασίσουν να αποχωρήσουν από τη ΔΗΜΑΡ, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν το δρόμο του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος θεωρείται… έμπλεος του Ποταμιού, όπως και οι ανεξάρτητοι πλέον Κατερίνα Μάρκου και Βασίλης Οικονόμου.

Σε σταυροδρόμι ο Φώτης Κουβέλης

Την επιβεβαίωσή του ως πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θα επιδιώξει ο Φώτης Κουβέλης στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος. Σε αυτό δεν προτίθεται να συμμετέχει η τάση του Σπύρου Λυκούδη, αν και μέλη της “”προεδρικής φρουράς” εκτιμούν πως ο ορώην γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κόμματος δεν αποκλείεται να αλλάξει στάση στο παρά πέντε. Ο κ. Κουβέλης θα επιδιώξει να διαμορφώσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται ανοιχτό σε έναν τέτοιο διάλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ξεκινήσει η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, ακόμα και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Τέλος εντός της Δημοκρατικής Αριστεράς υπάρχουν ακόμα πολλές φωνές που προτείνουν στον κ. Κουβέλη να μην επιμείνει σε μια εκ νέου υποψηφιότητά του. Σε μια τέτοια περίπτωση προωθείται μια υποψηφιότητα του Γιάννη Πανούση, ο οποίος δεν έχει διαθέσεις να συγκρουστεί με τον κ. Κουβέλη, αν αυτός επιμείνει να παραμείνει στην προεδρία. Πάντως δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί κάποια υποψηφιότητα απέναντι στον κ. Κουβέλη, που όμως δύσκολα θα έχει μια καλή τύχη, όπως όλες οι τάσεις παραδέχονται.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact