ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκόλλησε και έφαγε τη μπανάνα αξίας 120.000 δολαρίων του Μαουρίτσιο Κατελάν

Ο καλλιτέχνης «ανέβασε» το… κατόρθωμά του στο Instagram

Ένας καλλιτέχνης στις ΗΠΑ προκάλεσε σοκ στο παρευρισκόμενο πλήθος στην διεθνή γκαλερί Perrotin στο Art Basel στο Μαϊάμι, η οποία συγκεντρώνει καλλιτέχνες και γκαλερίστες από ολόκληρο τον κόσμο, όταν άρπαξε και έφαγε μια μπανάνα, η οποία ήταν κολλημένη με κολλητική ταινία σε τοίχο της γκαλερί καθώς επρόκειτο για έργο τέχνης.

Η μπανάνα ήταν έργο τέχνης του ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν, με τίτλο «Κωμικός» και είχε πουληθεί σε έναν γάλλο συλλέκτη έναντι 108.000 ευρώ.

Σε ένα βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Ντέιβιντ Ντατούνα- ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως έναν γεννημένο στην Γεωργία αμερικανό καλλιτέχνη που ζει στην Νέα Υόρκη- φαίνεται ο ίδιος να πλησιάζει την κολλημένη μπανάνα στον τοίχο, να της ξεκολλάει την κολλητική ταινία και να την τρώει.

«Περφόρμανς τέχνης… πεινασμένος καλλιτέχνης», ακούγεται να λέει καθώς ξεκολλάει το φρούτο, το ξεφλουδίζει και το δαγκώνει. «Ευχαριστώ, πολύ καλό».

Μερικοί παριστάμενοι ακούγονται στο βίντεο να γελάνε, ενώ ένας σαστισμένος υπάλληλος της γκαλερί τον οδηγεί σε έναν διπλανό χώρο.

«Δεν κατέστρεψε το έργο τέχνης. Η μπανάνα είναι η ιδέα», δήλωσε στην Miami Herald ο Λισιέν Τεράς, ο διευθυντής της Galerie Perrotin.

Όπως προέκυψε, η αξία του έργου βρίσκεται στο πιστοποιητικό γνησιότητας, έγραψε η εφημερίδα. Η μπανάνα είναι αναμενόμενο να αντικατασταθεί. Πράγματι, μια άλλη μπανάνα κολλήθηκε στον τοίχο περίπου 15 λεπτά αφού ο Ντατούνα έφαγε την αρχική.

«Αυτή η ενέργεια προκάλεσε πολλή ένταση και τράβηξε την προσοχή στον χώρο (που οδηγήθηκε ο Ντατούνα), αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε θέαμα», είπε ο Τεράς προσθέτοντας ωστόσο ότι «Η αντίδραση ήταν υπέροχη. Έκανε πολλούς ανθρώπους να χαμογελάσουν».

Ο Κατελάν είναι περισσότερο γνωστός για ένα άλλο έργο του: μια τουαλέτα 18 καρατίων, πλήρως λειτουργική με τίτλο «Αμερική», την οποία είχε κάποτε προσφέρει ως δανεική στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η χρυσή τουαλέτα, η αξία της οποίας τοποθετείται στα πέντε με έξι εκατομμύρια δολάρια, ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο όταν εκλάπη από το ανάκτορο Μπλένιμ της Βρετανίας, όπου εκτίθετο. Ένα άλλο έργο του, το «Εκείνος», που εμφανίζει ένα γονατιστό Χίτλερ, είχε πουληθεί στην τιμή ρεκόρ των 17,2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

“Hungry Artist” Art performance by me ???? I love Maurizio Cattelan artwork and I really love this installation It’s very delicious ???? #artbasel #artbaselmiamibeach #daviddatuna #Eatingabanana #Mauriziocattelan #Hungryartist

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη David Datuna (@david_datuna) στις 7 Δεκ, 2019 στις 11:38 πμ PST

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact