Ολοένα και περισσότερα παιδιά, αλλά και ενήλικες κινδυνεύουν να μείνουν ανεμβολίαστοι, τη στιγμή που ο χειμώνας έρχεται πλησίστιος και οι διάφοροι ιοί αναμένεται να κάνουν την… επιθετική εμφάνισή τους.
Σύμφωνα με τα Νέα, τα εμβολιαστικά κέντρα της Ελλάδα παραμένουν κλειστά λόγω της έλλειψης εμβολίων. Από τη μεριά του το υπουργείο Υγείας, μέσω υψηλόβαθμου στελέχους του, σημειώνει πως: «Η διαδικασία προμήθειας εμβολίων καθώς και άλλων σκευασμάτων διαρκεί περίπου έναν χρόνο, δηλαδή δεν έχει υπάρξει κάποια καθυστέρηση, τουλάχιστον από το τμήμα μας, από τότε που μας δόθηκε η εντολή για διαγωνισμό», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Υγείας που χειρίζεται τις προμήθειες εμβολίων.
Ωστόσο η διαδικασία καθυστέρησε με αποτέλεσμα τα κέντρα εμβολιασμού να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Παράλληλα με αυτό το θέμα, καταγράφονται δύο ακόμα προβλήματα σε ότι έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς. Πρώτον, πολλά παιδιά δεν εμβολιάζονται καθώς οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι και δεύτερον καταγράφεται στη χώρα μας μια τάση για αποχή από τους εμβολιασμούς.
Αυτή τη στιγμή χιλιάδες γονείς κατακλύζουν τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου, όπου μπορούν δωρεάν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Έχει γίνει τεράστια αύξηση του αριθμού των παιδιών που εισέρχονται διότι είμαστε ο μόνος φορέας που παρέχει δωρεάν εμβολιασμό. Είναι απόφαση της πολιτείας εδώ και έναν χρόνο να μην παρέχει τα εμβόλια», καταγγέλλει η Άννα Μαΐλη, παιδίατρος και πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου.
Η ίδια εξηγεί ότι τα παιδιά που δεν έχουν ΑΜΚΑ, δηλαδή πρόσφυγες, μετανάστες, και δίχως χαρτιά παραμονής ακόμη δεν γίνονται από τις δημόσιες δομές υγείας. Το πρόβλημα με τα παιδικά εμβόλια γιγαντώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς “κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί από την πολιτεία, αλλά και καμία επιστημονική εταιρεία, όπως η Παιδιατρική Εταιρεία, δεν έχει ασχοληθεί για να καταγράψει το πρόβλημα”, υποστηρίζει η κ.α. Μαΐλη.
Ο ελλιπής εμβολιασμός έχει ως συνέπεια την επανεμφάνιση ξεχασμένων ασθενειών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ιλαράς, όταν ξαφνικά το 2011 εντοπίστηκαν 112 περιστατικά της ξεχασμένης νόσου στη Βόρεια Ελλάδα.