ΚΟΣΜΟΣ

Ξένοι τραπεζίτες: Η Ελλάδα κινδυνεύει κατά 30% να πέσει σε πολύ βαθιά κρίση

Ο αρθρογράφος του Bloomberg Πολ Γκόρντον κάνει λόγο για μνήμες κρίσης που ξυπνούν εκ νέου στην Ελλάδα. Δύο κεντρικοί οικονομικού αναλυτές μεγάλων τραπεζών κρούουν καμπάνες και πλέον η αβεβαιότητα επέστρεψε για τα καλά.

Η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στοιχίζει τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας – μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη. Ο Πολ Γκόρντον του Bloomberg γράφει ανοιχτά ότι η Ελλάδα έχει περιπέσει σε πολιτική κρίση, ενώ η ΕΚΤ που μάχεται με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, σύντομα να πρέπει να επιλέξει αν θα αποσύρει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής της προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ωσαύτως «εκφοβιστικός» είναι και ο βασικός οικονομολόγος της Τράπεζας Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ που αναφέρει πως: «Υπάρχει κίνδυνος της τάξης του 30% η Ελλάδα να πέσει σε μια νέα βαθιά κρίση που δυνητικά μπορεί να την θέσει εκτός Ευρωζώνης. Και αυτό το ποσοστό δεν είναι καθόλου αμελητέο».

Η επίσημη θέση της ΕΚΤ για τις πολιτικές εξελίξεις είναι η… μη θέση (όπως έπραξε και η γερμανική κυβέρνηση). Αξιωματούχος σημείωνε στο Bloomberg: «Τώρα είναι η σειρά των Ελλήνων ψηφοφόρων να αποφασίσουν για τη μελλοντική σύνθεση της κυβέρνησής τους. Εμείς δεν εμπλεκόμαστε και δεν τοποθετούμαστε σε μια δημοκρατική διαδικασία». Μάλιστα, σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιμένει «τις απόψεις και τις προτάσεις των Ελλήνων αξιωματούχων για το τελευταίο review από την πλευρά της Τρόικα και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο στο να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και να μεταρρυθμίσει την οικονο0μία της τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο 2015».

Λιγότερο διπλωματικός ο οικονομολόγος της JP Morgan, υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Ντέιβιντ ΜακΚι δηλώνει: «Η εκτίμησή μας είναι πως η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Εκτός και αν το συγκεκριμένο κόμμα μειώσει τις φιλοδοξίες του, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact