ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Γιαζιντίτες καταφεύγουν στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές


Πολλοί είναι όσοι εγκατέλειψαν συγγενείς και τα παιδιά τους επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα για να τους επιτραπεί η είσοδος στην Τουρκία

 

Σε μία προσπάθεια να γλιτώσουν από τη φονική μανία των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, περίπου 2.000 μέλη της μειονότητας των Γιαζιντιτών του βορείου Ιράκ βρήκε καταφύγιο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου 1.600 είναι εκείνοι που φιλοξενούνται σε σκηνές στην πόλη Σιλώπη, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ενώ λαμβάνουν γεύματα και υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις.

Όπως αναφέρει ρεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, υπάρχουν κάποιοι που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους συγγενείς, ακόμα και τα παιδιά τους γιατί δεν είχαν διαβατήρια, καθώς οι τουρκικές αρχές επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι διαβεβαίωσε πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να αυξήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων.

Νωρίτερα, σε συγκέντρωση στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός και εκλεγμένος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε πως η Τουρκία «είναι η μοναδική χώρα που άνοιξε τις πόρτες της στους Γιαζιντιτών».

Στο μεταξύ, η Άγκυρα σχεδιάζει την κατασκευή καταυλισμού χωρητικότητας 16.000 ανθρώπων κοντά στα σύνορά της αλλά εντός του ιρακινού εδάφους, κοντά στην κουρδική πόλη Ζάχο, ώστε να αποφύγει να φιλοξενήσει ακόμα περισσότερους πρόσφυγες την ώρα που ήδη στα εδάφη της βρίσκεται 1,2 εκατομμύριο Σύρων.

 

 

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact