ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίζεται στα δύο η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του Ασάνζ

Το δεύτερο σκέλος θα καθυστερήσει μέχρι τον Μάιο

Στα δύο αναμένεται να χωριστεί η ακροαματική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο και θα αποφασίσει για το εάν ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ έτσι ώστε αντιμετωπίσει κατηγορίες που περιλαμβάνουν αυτή της κατασκοπείας. Την είδηση έκανε γνωστή δικαστής επισημαίνοντας πως το δεύτερο μισό της υπόθεσης θα καθυστερήσει μέχρι τον Μάιο.

Ο 48χρονος ιδρυτής του WikiLeaks αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ 18 κατηγορίες που περιλαμβάνουν αυτές της συνωμοσίας για υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και της παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας. Αν καταδικασθεί, μπορεί να περάσει δεκάδες χρόνια στη φυλακή.

Έπειτα από αιτήματα της νομικής ομάδας του Ασάνζ και των δικηγόρων που αντιπροσωπεύουν τις ΗΠΑ, η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ του δικαστηρίου του Ουέστμινστερ συμφώνησε πως η ακρόαση της υπόθεσης για την έκδοσή του θα αρχίσει στις 24 Φεβρουαρίου για μία εβδομάδα και οι υπόλοιπες τρεις εβδομάδες της ακροαματικής διαδικασίας θα ξεκινήσουν από τις 18 Μαΐου.

Αμφότερες οι πλευρές υποστήριξαν πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για τις ακροάσεις και να συγκεντρώσουν στοιχεία. Οι συνήγοροι του Ασάνζ υπογράμμισαν πως είναι δύσκολο να μιλούν με τον πελάτη τους, ο οποίος κρατείται στη φυλακή Μπελμάρς στο ανατολικό Λονδίνο και εμφανίσθηκε σήμερα μέσω σύνδεσης βίντεο.

«Δεν μπορούμε να μπούμε, όπως έχουμε ανάγκη, για να δούμε τον κ. Ασάνζ και να πάρουμε οδηγίες, χρειαζόμαστε χρόνο για να το αντιμετωπίσουμε αυτό», δήλωσε ο συνήγορός του Έντουαρντ Φιτζέραλντ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο διεθνή ΜΜΕ.

Το πρώτο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας, που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο στο δικαστήριο Γούλγουιτς, θα αφορά επιχειρήματα ότι η έκδοση έχει πολιτικά κίνητρα και συνιστά κατάχρηση της διαδικασίας.

Η Κλερ Ντόμπιν, η δικηγόρος που εκπροσωπεί τις αμερικανικές αρχές, είπε ότι θα ζητήσει να μην επιτραπεί στον Ασάνζ να καλέσει ανώνυμους μάρτυρες, κάτι που η νομική ομάδα του προτίθεται να πράξει. Κατά την ακροαματική διαδικασία θα κατατεθούν επίσης ψυχιατρικά στοιχεία για την ψυχική του κατάσταση.

Η δικαστής Μπαράιτσερ ήταν σαφώς δυσαρεστημένη για τη «μακρά» καθυστέρηση των τριών μηνών στην ακροαματική διαδικασία, όμως συμφώνησε έστω και απρόθυμα, λέγοντας στις δύο πλευρές ότι πρέπει να τηρήσουν το τροποποιημένο χρονοδιάγραμμα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact